Mafija
Printscreen
Mafija

Printscreen

Mafija, Foto: Printscreen

Verovatno da ne, jer kada se pomene italijanska mafija prva asocijacija je Koza Nostra pre svega. Mnogi znaju i za sicilijansku mafiji.

Ali Ndrangeta je mnogo moćnija i bogatija od svih.

Sve će vam biti jasno ako vam kažemo da se njen uticaj proteže ne samo po celoj Italiji već seže sve do Kolumbije i Australije. A kad smo kod novca – samo u 2013. godini prihod im je bio 60 milijardi dolara.

To vam je u to vreme bilo oko 3 procenta italijanskog BDP-a.

Ndrangeta je svoj kriminalni posao počela šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Fokus su tada bile otmice. Plan su sprovodili na sledeći način – izvrše otmicu, traže novac za otkup i tako sve dok nisu akumulirali dovoljno para koje su kasnije uložili u drogu.

Konkretno u kokain.

Poslovna taktika se pokazala i više nego uspešnom jer je inkasirala milijrde dolara u mafijašku kasu.

I kako reče jedan od onih koji dobro poznaju rad ove grupe – danas je Ndrangeti jedan od ključnih problema to što imaju više novca nego što mogu da iskoriste.

Da se vratimo na trenutak na ime i poreklo ove kriminalne organizacije.

Kriminolog Ana Serđi, sa Univerziteta u Eseksu, kaže da ime grupe ima grčko poreklo - reč "andranghateia“ odnosi se na "društvo časnih ljudi“, a "andrangatho“ znači "da se izvrše vojne akcije“.

Grupa je prema italijanskom zakonu klasifikovana kao mafija tek od 2010. godine, ali datira barem od ujedinjenja Italije 1861. godine. Poznate su njihove otmice osamdesetih i devedesetih godina širom Italije, a veruje se da su odgovorne za otmicu unuka naftnog tajkuna Džona Pola Getija.

Sudija Roberto Di Bela opisuje Ndrangetu kao "možda najmoćniju zločinačku organizaciju na svetu, ali sigurno najrazličitiju koja je prisutna na pet kontinenata".

Bave se svime što može da im donese zaradu - trgovina drogom, iznuda, ilegalna trgovina otpadom i pranje novca.

Ali ono po čemu se ova mafija razlikuje od ostalih jeste porodična struktura. Naime ova organizacija gaji tesne krvne veze unutar same grupe, što je čini "veoma pouzdanom”. Stručnjaci navode da ogroman priliv novca koji dolazi od droge omogućava Ndrangeti da kupuje sve - preduzeća, restorane…

Italijanske vlasti procenjuju da širom sveta ima oko 20.000 članova Ndrangete. Ali to se ne mogu smatrati do kraja pouzdanim podacima. Takođe o njihovom bogatstvu nema egzaktnih podataka.

Nikola Grateri, vodeći tužilac u Kalabriji, procenjuje da grupa generiše godišnji promet veći od 50 milijardi evra. Uglavnom od trgovine kokainom.

Iako su obično radile “ispod radara”, 2007. su dospeli u centar svetske javnosti kada su ispred ispred picerije u nemačkom gradu Disburgu ubili šest članova suparničkog klana.

O zverstvima koje su činili pripadnici ove italijanske mafije javnost je počela da saznaje tek od skoro.

Jedan od zločina koji im se pripisuje je i onaj iz 2016. godine.

Marija Ćindamo, 42-godišnja poslovna žena iz Kalabrije, navodno je ubijena a njeno telo je bačeno svinjama nakon što je odbila da ustupi svoje zemljište komšiji koji je bio povezan sa ovom kriminalnom organizacijom.

PROČITAJTE JOŠ: