Američka vojska
EPA
Američka vojska

EPA

Američka vojska, Foto: EPA

„Naravno, sjajna je vest da su Sjedinjene Američke Države odustale od planova za povlačenje svojih trupa iz Nemačke, kao što je saopštio predsednik Bajden u svom govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, već suprotno – ove snage će se dodatno povećati za 500 ljudi. To je vrlo jak znak saradnje. Zahvaljujem vam na tome“, rekla je ministarka Kramp-Karenbauer.

Sa svoje strane, Ostin je rekao da je povećavanje američkih snaga u Nemačkoj znak podrške NATO-a.

„Prvo pitanje odnosi se na trupe stacionirane u Nemačkoj, o čemu sam ranije rekao, i da li je ovo signal Rusiji. Dozvolite mi da vas uverim da je ovo signal NATO-u da podržavamo NATO u potpunosti i, što je najvažnije, da cenimo odnos sa našim partnerom ovde u Nemačkoj. Nastavićemo da jačamo naše partnerstvo i savezništvo. Ovo (povećanje vojnog prisustva) nam pruža dodatne mogućnosti u svemiru, sajber prostoru i drugim pitanjima“, istakao je Ostin.

U februaru je portparol savezne nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio da je Nemačka pozitivno reagovala na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena o reviziji odluke prethodne administracije da povuče deo svog vojnog kontingenta iz Nemačke.

Bivši američki predsednik Donald Tramp objavio je 15. juna 2020. godine da je odlučio da smanji američki vojni kontingent u Nemačkoj. On je objasnio da namerava da u Nemačkoj ostavi 25 hiljada vojnika.

Tramp je dodao da je doneo takvu odluku, jer smatra da Nemačka ne izdvaja dovoljno novca za odbranu i tako obmanjuje NATO. Prema njegovim rečima, ako Berlin poveća budžet za odbranu, on će vratiti sve vojnike na nemačku teritoriju.