Nova cepanja u NATO, Nemačka odbila SAD i stala na stranu Rusije

Potez nije dobro primljen na drugoj strani Atlantika.

NATO
NATO, Foto: Tanjug/AP

Dok je tražio od drugih država da ubede SAD da ne napuštaju Ugovora o otvorenom nebu, Berlin je rekao da će se držati pakta o izgradnji poverenja, ističući ograničenja u tome koliko su saveznici NATO-a spremni da slede svaku odluku Vašingtona.

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak je dao nekoliko značajnih primedbi, službeno potvrdivši nameru svoje vlade da se povuče iz Ugovora o otvorenom nebu (OST), sporazuma iz 2002. godine koji omogućava letove uzajamnog nadzora nad teritorijama 35 država učesnica.

Taj potez nije dobro primljen na drugoj strani Atlantika u petak, a nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rekla je da "žali" zbog vesti.

Sve strane moraju učiniti sve što je potrebno da bi se očuvao ovaj važan sporazum, a opet sprečile Sjedinjene Države.
Nemačka će „nastaviti da se pridržava sporazuma“, rekla je Kramp-Karenbauer i dodala da će se reči Berlina uskladiti sa njihovim delima. Nemačke oružane snage su već uložile u nabavku nove letelice kompatibilne sa otvorenim nebom, koja će biti „važan doprinos“ u održavanju pakta u vazduhu.

Dok je objašnjavao odluku o povlačenju, Tramp je neočekivano pokazao prstom na Rusiju, tvrdeći da se "nije pridržavao sporazuma, pa dok se oni ne pridržavaju, mi ćemo se povući." Demarš će, veruje on, videti kako će se Moskva „vratiti i želetida napravi [novi] dogovor“.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Ranije su zvaničnici Bele kuće tvrdili da Rusija ograničava letove preko određenih područja, uključujući Severni Kavkaz i Moskvu.

Rusija je, sa svoje strane, potpuno odbacila američke tvrdnje. Ograničenja leta bila su ili odgovor na slična ograničenja koja su nametnuli saveznici iz SAD, ili su određena samim sporazumom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Povlačenje SAD naneće udarac „prilično krhkom balansu interesa svih strana“, upozorio je. Stoga ne samo da će patiti OST, već i evropska bezbednost u celini, dodalo je ministarstvo.

Ipak, Moskva ne veruje da će evropske članice ugovora slediti SAD u povlačenju, jer, kako je jednom rekao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, oni razumeju da „ima vrednost kao instrumenta [da obezbedi] poverenje, predvidivost i transparentnost. 

Izveštaji Nemačke da će nastaviti da se pridržava OST izgleda da pojačavaju tu percepciju. Iako pažljivo formulisana, intervencija ministarke odbrane mogla bi takođe nagovestiti na transatlantske veze između Vašingtona i NATO saveznika u Evropi koje propadaju zbog ponašanja SAD.

Povezane vesti

  • Korisnik: Perica
    24/05/2020 - 01:29
    Sve je to igra. Naravno da će Evropa ostati u sporazumu o otvorenom nebu. Na taj način će za Amerikance snimati Rusku teritoriju dok Rusi neće moći Američku.
  • Korisnik: Sloboda i mir
    23/05/2020 - 13:04
    Protiv NATO jer za slobodo ne treba fasisticka alijansa koja militarizira i ratuje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA