Statua lignja
Printscreen
Statua lignja

Printscreen

Statua lignja, Foto: Printscreen

Grad Noto, smešten na obali Japanskog mora, ovih dana se suočava sa brojnim kritikama nakon što je na ogromnu statuu lignje potrošio sredstva koja su bila namenjena za sprovođenje mera u borbi protiv kovida-19. Gradske vlasti su, naime, iskeširale oko 185.000 evra za skulpturu kako bi promovisale lokalnu turističku industriju.

Lokalne novine pritom su citirale gradske zvaničnike koji su rekli da su "leteće lignje" zamišljene kao deo turističkog pogona za pomoć ekonomiji pogođenoj epidemijom. Ružičasto-bela lignja ima raširene krake pored kojih zainteresovani mogu da poziraju za selfije.

Mnoge oblasti u Japanu zbog pandemije korone beleže nagli pad broja turista, a grad Noto, gde su lignje delikates, navodno je od vlade dobio pozamašnu finansijsku pomoć kako bi lakše prebrodio korona-krizu.

Iako zvaničnici nisu bili obavezni da sav novac potroše na mere borbe protiv korone, ogromna suma koja je data za skulpturu razbesnela je mnoge.

"Mislim da bi bilo bolje da se taj novac potrošio na medicinske radnike kojima u ovim trenucima očajnički treba podrška", rekla je Gardijanu jedna stanovnica Nota.

Japanski turizam teško da će se uskoro oporaviti. Prošlog meseca premijer Jošihide Suga proglasio je vanredno stanje u Tokiju i Osaki, a vlada sad razmatra i proširenje strogih mera na prefekture Hjogo i Kjoto.

Mere, koje uključuju zatvaranje restorana i velikih prodavnica, trebalo bi da budu ukinute 11. maja, nešto više od 70 dana pre otvaranja letnih Olimpijskih igara u Tokiju.

Hirofumi Jošimura, guverner prefekture Osaka, gde bolnice grcaju pod naletom teških bolesnika, rekao je da će od centralne vlade zatražiti da produži hitne mere jer se infekcije ne smanjuju onoliko brzo koliko se očekivalo.

Uz to, u Japanu je do sada vakcinisano manje od 2 procenta stanovništva. U utorak je prijavljeno više od 4100 novozaraženih, sa čime je broj zaraženih skočio na 614.000 a broj umrlih na 10.500.

PROČITAJTE JOŠ: