Kineska vojska
Printscreen/Youtube
Kineska vojska

Printscreen/Youtube

Kineska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Kina mora da izgradi "neosvojivu tvrđavu" kako bi očuvala stabilnost na Tibetu, zaštitila nacionalno jedinstvo i obrazovala mase u borbi protiv separatizma.

Pročitajte još:

To je izjavio kineski predsednik Si Ðinping na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije.

Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije o budućnosti vladavine na Tibetu, kineski predsednik Si Ðinping je pohvalio dosadašnja postignuća i nadležne zvaničnike, ali je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi se obnovilo i osnažilo jedinstvo u regionu, preneo je Rojters.

Kineska vojska

Youtube/Printscreen

Kineska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu kako bi se "zasadilo seme ljubavi prema Kini u dubini srca svake mlade osobe", rekao je kineski predsednik.

ANKETA: Da li u NR Kini može izbiti građanski rat u budućnosti?

 

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe. Predsednik je dodao da tibetanski budizam mora da se prilagodi socijalizmu i uslovima u Kini.

Tibet, budizam, meditacija

Shutterstock

Tibet, budizam, meditacija, Foto: Shutterstock

Kineska politika prema Tibetu dospela je u fokus ponovo u toku ove godine, usled pogoršanja odnosa ove zemlje sa Sjedinjenim Državama. Američki državni sekretar Majk Pompeo je u julu rekao da će SAD ograničiti izdavanje viza za neke kineske zvaničnike koji su umešani u blokadu pristupa Tibetu za diplomate i u "kršenje ljudskih prava", i istakao da Vašington podržava "smislenu autonomiju" za Tibet.

Dalaj Lama

AP Photo/Bikas Das

Dalaj Lama, Foto: AP Photo/Bikas Das

Kina je uspostavila kontrolu nad Tibetom 1950. godine, u činu koji opisuje kao "mirno oslobođenje", a koje je ovom regionu pomoglo da odbaci svoju "feudalnu" prošlost. Kritičari predvođeni Dalaj Lamom, međutim, tvrde da Peking na Tibetu sprovodi "kulturni genocid".

Preporučujemo: