Vakcina
EPA/Bienvenido Velasco
Vakcina

EPA/Bienvenido Velasco

Vakcina, Foto: EPA/Bienvenido Velasco

Evropska unija je juče demantovala da je blokirala isporuke vakcina u Australiju, koja dramatično zaostaje u ispunjenju ciljeva iz svog programa vakcinacije.

EU je, takođe, saopštila da nije odgovorna za neuspeh kompanije AstraZeneke u pridržavanju obaveza prema drugim zemljama, prenosi Rojters.

Australijski premijer Skot Morison je rekao da ako EU sada iskazuje spremnost za puštanje pošiljki, on bi ponovo tražio isporuku od 3,1 milion doza. Prvobitno je bilo predviđeno da 3,1 milion doza stigne u Australiju do kraja marta.

"Očigledno želimo te milione doza. S obzirom na saopštenja data tokom noći, očigledno ne postoji prepreka za to i nadam se da to može biti rešeno", izjavio je Morison.

Insistirao je na tome da to nisu kritike na račun EU, ali visoki članovi njegove vlade nastavljaju da za blokadu vakcina krive EU i tvrde da je kašnjenje u prijemu 3,1 miliona dodatnih doza razlog zašto se zaostaje u vakcinaciji.

Samo oko 670.000 ljudi u Australiji je vakcinisano protiv kovida-19, što je značajno niže u odnosu na početni vladin cilj od četiri miliona do kraja marta.

Australija je zabeležila mali broj slučajeva kovida u poređenju sa većinom zemalja, ali spora vakcinacija vrši sve veći pritisak na vlast, ocenjuje britanska agencija.