Velika Britanija
Tanjug/AP
Velika Britanija

Tanjug/AP

Velika Britanija, Foto: Tanjug/AP

Ponašajte se odgovorno, pozvao je Boris Džonson Britance koji od danas ponovo mogu na terasu omiljenog paba. Neki su pabovi otvoreni neposredno nakon ponoći, veliki redovi zabeleženi su ispred trgovina širom zemlje, prenosi BBC. Navala na pabove je manja nego što bi se očekivalo s obzirom na loše vreme.

Pabovi i restorani sada mogu posluživati piće i hranu na otvorenom, što je veliki korak u ublažavanju mera. Ponovo su otvoreni brijači i frizeri, koji su pretrpani rezervacijama nedeljama unaprijed, jer su bili zatvoreni duže od tri meseca. Otvorene su danas teretane, bazeni, knjižare i zoološki vrtovi, ponovo rade trgovine. Dosad su radile samo one koje prodaju hranu i lekove.

Velika Britanija

Tanjug/AP

Velika Britanija, Foto: Tanjug/AP

Premijer Boris Džonson nazvao je ublažavanje ograničenja "velikim korakom naprijed na našem putu ka slobodi". Siguran sam da će to biti veliko olakšanje za vlasnike firmi koji su toliko dugo bili zatvoreni, a za sve ostale to je šansa da se vratimo nekim stvarima koje volimo i koje smo propustili, rekao je.

Ali britanski premijer to neće proslaviti u pabu, iako je tako najavljivao: odgodio je pivo u pabu zbog žalovanja zbog smrti princa Philipa, supruga kraljice Elizabete.

Velika Britanija

Tanjug/AP

Velika Britanija, Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je dogovorila jasan raspored za ukidanje mera, s obzirom na vakcinaciju stanovništva. U ovom je trenutku više od 32 miliona ljudi, odnosno 60 posto odraslih primilo prvu dozu vakcine protiv Kovida-19, prenosi AFP.

Britanija je zabeležila više od 4,3 miliona oboljelih i preko 127.000 mrtvih od Kovida, po čemu su među najpogođenijim zemljama sveta. Džonson je rekao da će se vlada prilikom daljneg ublažavanja mera voditi podacima, a ne datumima.