Vladimir Putin i Sergej Šojgu
EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Vladimir Putin i Sergej Šojgu

EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

"Danas, kao odlučna reakcija (američkih) službi na trovanje i lišavanje slobode Alekseja Navaljnog Ministarstvo finansija uvodi sankcije protiv sedam zvaničnika ruske vlade. U okviru ovih mera Ministarstvo finansija se pridružuje Stejt departmentu i Ministarstvu trgovine", izjavio je američki zvaničnik.

Imena lica kojima su sankcije uvedene nisu saopštena.

SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija.

Aleksej Navaljni

Tanjug/AP

Aleksej Navaljni, Foto: Tanjug/AP

"Danas ćemo u federalnog registru (spisak zvaničnih dokumenata američke vlade)" objaviti spisak od 14 institucija koje će se naći pod najvećim udarom izvoznih ograničenja. Devet od njih su ruske, tri su iz Nemačke, a jedna iz Švajcarske. Jedna je državni istraživački institut. Svi oni su umešani u delatnosti koje su u suprotnosti sa američkim interesima u sferi nacionalne bezbednosti i spoljne politike", rekao je on.

Kako se navodi, administracija predsednika Džozefa Bajdena želi da odnosi između Rusije i SAD budu stabilni i predvidljivi, ali se neće zalagati za njihovo "resetovanje".

Kako je naveo predstavnik Bele kuće, politika Bajdenove administracije prema Rusiji će biti drugačija od one koju je vodila prethodna administracija.

Podsetimo, nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

Komentari (1)

Goran

03.03.2021 00:36

Ja se velikog rata bojim.