Kruzer
Youtube/Printscreen
Kruzer

Youtube/Printscreen

Kruzer, Foto: Youtube/Printscreen

Kružna putovanja stranim brodovima po hrvatskom Jadranu u 2020. godini su gotovo nestala, jer ih je ostvareno samo 26, što je čak 700 putovanja ili 96,4 odsto manje nego u 2019. Pritom ih u šest meseci prošle godine nije ni bilo, a sve kao posledica pandemije i ograničenja međunarodnih putovanja, pokazuju podaci DZS-a.

Takva situacija sa kružnim putovanjima kruzera ista je u celom svetu, te se pad tih putovanja i globalno kreće iznad 90 odsto, a prema novim, optimističkim procenama međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA, početak oporavka tog tržišta mogao bi krenuti u drugoj polovini 2021, naravno ako se nastavi vakcinacija i distribucija vakcina, te 'olakšaju' ograničenja putovanja, piše portal SEEbiz.

U tom slučaju i Hrvatska može očekivati povratak kruzera u njene luke, posebno u Dubrovnik, gde su pre pandemije i najviše uplovljavali i zadržavali se, ali sve će zavisiti i od mera nacionalnog štaba, odnosno situacije sa pandemijom u Hrvatskoj i šire.

Osim pada broja kružnih putovanja stranih kruzera po Jadranu, još je veći minus, od čak 99,6 odsto, u 2020. zabeležen sa tek nešto malo više od četiri hiljade putnika koji su u Hrvatsku došli na svih 26 kružnih putovanja.

Sva putovanja i putnike u Hrvatsku je dovezlo 10 stranih brodova-kruzera ili njih 65 manje nego u 2019, što je i 84,7 odsto manje.

Od pređašnjih dvadesetak zastava zemalja pod kojima su ti brodovi doplovljavali do hrvatskog mora, u 2020. ih je 'ostalo' samo šest - belgijska, grčka, italijanska, te pod zastavama Maršalovih Ostrva, Ostrva Wallis i Futuna i Malte, iz koje je, kao i ranijih godina, i lani bilo najviše putovanja, skoro polovina od ukupnog broja - 12.

Po mesecima, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je kružnih putovanja stranih brodova u 2020. bilo u prva tri meseca, zatim ništa do jula, kada je ostvareno jedno takvo putovanje, pa još po pet u avgustu i septembru, nakon čega ni u jednom mesecu do kraja godine nije bilo tih putovanja.

Za razliku od 2019. kada su strani kruzeri uplovljavali u luke većine jadranskih županija, u 2020. su to činili u samo dve županije, odnosno skoro 85 odsto od svih 26 kružnih putovanja ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj, a ostalih 15 odsto u Istarskoj županiji.

Pročitajte još: