Severna Koreja, zatvor
Printscreen youtube
Severna Koreja, zatvor

Printscreen youtube

Severna Koreja, zatvor, Foto: Printscreen youtube

Snimak nadzornih kamera koje je uspela da dobije južnokorejska televizija TV Čosun prikazuje siluetu muškarca koji se kreće dok taj prostor osvetljavaju reflektori.

Takođe navedeno je i da je on za svoj prebeg koristio ronilačko odelo i peraje i da je kako navodi ova televizija plivao punih šest sati u okeanu i uspeo da uđe skoro dve milje unutar teritorije Južne Koreje, rekao je šef Združenog generalštaba, koji je naveo da je glavni krivac za ovaj propust pogranična služba.

Prebeg se po izlasku iz mora provukao ispod ograde, popeo se kroz odvodni tunel i dokopao se Južne Koreje.

Uprkos tome što je aktiviran alarm i pojavio se na nadzornim kamerama više puta, prebeg je uočen tek tri sata kasnije kad je izašao na obalu.

Južnokorejskim trupama trebalo je nekoliko sati da ga lociraju i uhapse.

Kašnjenje u hapšenju prebega ponovo su aktivirale kritike na pograničnu službu zbog nedostatka budnosti.

Prebeg preko demilitarizovane zone su inače retka, jer su angažovane velike snage koje sa obe strane čuvaju to područje. Osim čuvara taj prostor je prekriven bodljikavom žicom i nagaznim minama.

Inače broj prebega se povećao od kada je Severna Koreja prošle 2020. zatvorila ganricu sa Kinom da bi se sprečila pandemija koronavirusa. Severnokorejskoj policiji i vojsci je naređeno da pucaju na svaki pokušaj prebega, što je usporilo mnoge u nameri da napuste Severnu Koreju i domognu se Kine, pa sad pokušavaju da se dokopaju slobode na juga i prođu najčuvaniju granicu na svetu.

PROČITAJTE JOŠ: