Prag, protesti
youtube/ keekeeh
Prag, protesti

youtube/ keekeeh

Prag, protesti, Foto: youtube/ keekeeh

Prema pisanju pojedinih medija u dramatičnim sukobima policije i demonstranata povređeno je najmanje 20 osoba.

Protestvovalo je više hiljada ljudi, uključujući fudbalske i hokejsaške navijače koji su protestovali protiv mera među kojima su i zabrana sportskih takmičenja i zatvaranje barova i restorana. 

Takođe je zabranjeno okupljanje više od šest osoba, ali je dozvoljeno demonstriranje do 500 ljudi, ako su razdvojeni u grupe od po 20 i ako nose zaštitne maske.

Međutim kako je primećeno, a na osnovu priloženog snimka, demonstranti nisu nosili maske. Pošto je policija saopštila da je njihov broj veći od 500, organizatori su okončali skup. Ali neki demonstranti su ostali na trgu i počeli da gađaju policiju flašama, kamenicama i drugim predmetima. 

Prag, demonstracije

youtube/Martas Rocks

Prag, demonstracije, Foto: youtube/Martas Rocks

Dramatičnu situaciju pojačali su krici besne rulje, i konstantan zvuk ispaljivanja suzavca, policija je nemilosrdno udarala pendrecima po masi.

Demonstranti su na policiju bacali sve što im se pod rukom našlo, ali policija im nije ostala dužna. Ceo manevar je pratilo konstantno urlikanje i vriska. Policija je čak u jednom momentu uletela u gužvu na konjima.

Interesantno je uporediti to da je češka policija na demonstrante odmah krenula upotrebom sile, konjicom i vodenim topovima, a kada su se takvi nemiri odigrali kod nas, policija je pustila besnu rulju da upadne u Skupštinu i gađa ih bakljama. Demonstranti, zemlje koja je članica EU, su za razliku od srpskih odmah zaustavljeni nemilosrdnim reagovanjem policije.

Pročitajte još: