smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Gotovo jedna od osam žena u toku života može da pati od raka dojke i to je glavni uzročnik smrtnosti kod žena obolelih od tumora, navodi Španska asocijacija za borbu protiv raka. Zbog toga se u ovoj zemlji pridaje i velika pažnja naučnim istraživanjima u vezi sa lečenjem raka dojke, pa je istraživanje „Er-Iks ponder“ sprovedeno i u 21 španskoj bolnici.

Dr Begonja Bermeho, član istraživačkog tima koji se bavi rakom dojke pri Univerzitetskoj klinici u Valensiji, gde je, između ostalog, sprovođeno ovo istraživanje, kaže da njegovi rezultati govore kako hemoterapija ne mora da se primenjuje na ženama u postmenopauzi koje boluju od hormonski (HR) pozitivnih karcinoma ili HER 2 negativnih karcinoma.

Naučnici objašnjavaju da bi takvim pristupom obolelim bilo olakšano lečenje, jer bi izbegli negativne efekte hemoterapije.

„Prema rezultatima istraživanja, isključivanje hemoterapije u ovoj grupi obolelih, kod kojih je trećina imala zahvaćene limfne čvorove, ne pogoršava prognozu. Dakle, kod te grupe obolelih, hemoterapija ne mora da se primenjuje“, kaže dr Emilio Alba, šef onkološkog odeljenja u Univerzitetskoj bolnici u Malagi, prenosi Sputnjik Mundo.

Istraživanje je sprovedeno na više od 5.000 žena obolelih od ove dve vrste raka dojke, koji su i najčešći podtipovi koji pogađaju obolele.

Standardni tretman u lečenju, koji se primenjuje tri decenije, je hemoterapija uz hormonalnu terapiju, a lečenje može da traje godinama. Naučnici sada tvrde da bi kod pojedinih pacijentkinja mogla da se daje samo hormonalna terapija, ukoliko se to potvrdi genskim testom koji daje odgovore o verovatnoći ponovnog pojavljivanja kancera i koliko bi bila uspešna hemoterapija.