aeroflot, rusija, avion, avioni
Shutterstock
aeroflot, rusija, avion, avioni

Shutterstock

aeroflot, rusija, avion, avioni, Foto: Shutterstock

U Moskvi je saopšteno da od 15 aprila do prvog juna neće biti redovnih ni čarter letova. Jedino će biti ostavljena nedeljno dva leta na relaciji Moskva - Instambul kako bi se mogli vratiti u zemlju ruski građani. Osim sa Turskom biće obustavljeni i letovi sa Tanzanijom.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova je objasnila da je rešenje o prestanku avionskih letova donešeno na osnovi epidemiološke situacije u Turskoj i Tanzaniji.

Turističke agencije su obaveštene da ne prodaju aranžmane za Tursku a avionski saobraćaj će se normalizovati kad u toj zemlji bude bolja epidemiološka situacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ističe da obustavljanje avionskog saobraćaja nema nikakve veze sa boravkom ukrajinskog predsednika vladimira Zelenskog Ankari. Tom prilikom turski predsednik Erdogan je ponovio da neće priznati povratak Krima Rusiji.
Nije tajna da najveći broj "uvezenih" slučajeva Korone u Rusiju dolazi iz Turske, pa je premijer Mihail Mišustin naredio da se preduzmu dodatne mere. U poslednjih mesec dana situacija u Turskoj se pogoršala. Poslednjih dana dnevno je bilo registrovano više od 50.000 slučajeva zaraženih koronom.

Ruski tuiristi koji su već kupili aranžmane za Tursku negoduju i predlažu da se vakcinisanim osobama dozvoli da putuju u turska odmarališta. Navodno da su ruske agencije rezervisale čak 70 posto soba u turskim hotelima za vreme prvomajskih praznika. Da turski hotelijeri zavise od ruskih turista dokaz je da je 2019 u njihovim odmaralištima boravilo oko sedam miliona građana Ruske federacije.

Egipat je skuplji

Za razliku od Turske Rusi nameravaju da otvore letove ka Egiptu.To je svakako dobra vest ali su turisti nezadovoljni zbog skupih avionskih karata. Viza za ulazak u Egipat za Ruse košta 25 dolara.Za vreme boravka u Egiptu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da će uskoro krenuti čarter letovi za Hurgadu i Šarm-el Šejh.

Čarteri su bili ukinuti u novembru 2015 posle podmetnutog eksploziva u ruskom avionu koji se srušio nad Sinajom.Taj avion je leteo iz Šarm el Šeha za Peterburg.A zbog epidemije korone čarter letovi su bili obustavljeni u martu 2020.

Objektivno gledajući Turci nemaju razloga da se ljute na vlasti Rusije jer je 29 marta predsednik Erdogan zbog rasta broja zaraženih u većini provincija uveo zabranu kretanja od petka u 21 sat do ponedeljak u pet ujutro. Na osnovi turskih podataka profesorica Ana Popova glavni sanitarni lekar Rusije je upozorila svoje građane da je najviše mutiranih virusa korone donešeno upravo iz Turske.Poslednje nedelje broj obolelih u Turskoj je porastao čak četiri puta. Zato su građani Rusije bili upozoreni da je veliki rizik putovati na majske praznike u Tursku.

Uprkos tim upozorenjima "hrabri" ruski turisti koji su se nameračili da putuju u Tursku ljuti su što ne mogu da putuju a neki su čak organizovali peticije preko društvenih mreža. Oni traže da se dozvoli putovanje onima koji su se vakcinisali protiv korone. Neki se čak pozivaju na ustavno pravo slobode kretanja.