Marin le Pen
EPA
Marin le Pen

EPA

Marin le Pen, Foto: EPA

„Pre mnogo godina EU je uvela sankcije protiv ruskih poslanika, uključujući predsednika Državne dume Rusije Vjačeslava Volodina, što nije uobičajen događaj. Stoga se teško čuditi tome što je Rusija u recipročnom maniru odlučila da rukovodioci EU više ne mogu ulaziti na njenu teritoriju. Nije Rusija započela uvođenje personalnih sankcija, nego Evropska unija“, izjavila je Le Pen, komentarišući nedavne sankcije Moskve protiv predstavnika evropskih institucija.

Prema njenom mišljenju, „to je ozbiljna greška“.

„Najbolje sredstvo za izlazak iz sukoba je vođenje dijaloga, a najvažnije je da se omogući sastanak narodnih predstavnika. Zabrana ulaska u EU, koja je uvedena protiv ruskih poslanika i predsednika Državne dume, očigledno je bio gest diplomatske solidarnosti, ali je upravo diplomatija jedan od ključeva za rešavanje problema“, konstatovala je francuska političarka.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije. Na ruski „crni spisak“ uvršteni su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova.

Ruska strana ističe da je ta mera preduzeta kao odgovor na postupke protiv šest ruskih državljana, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU.