DRAMA NA SREDOZEMNOMMORU Suđenje zbog otmice migranata

Sudija za prethodni postupak odlučio je danas da se bivšem ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju sudi što je 2019. godine odbio da pusti španski brod za spasavanje migranata u italijansku luku, zbog čega su ljudi danima bili zadržani na moru.

Migranti
Migranti, Foto: Foto: Tanjug / AP

AP prenosi da je Salvini, lider desničarske stranke Liga, bio prisutan na pripremnom ročištu na kome je odlučeno da suđenje počne 15.septembra u Palermu, a na Tviteru je poručio da je siguran da je postupio ispravno po italijanskom zakonu, braneći bezbednost i dostojanstvo zemlje odbijanjem ulaska za brod španske humanitarne organizacije „Open Arms“.

Tužioci u Palermu optužili su Salvinija za otmicu, jer je migrante u avgustu 2019. danima držao na moru u blizini obale Lampeduze, da bi na kraju, nakon 19 dana, za 83 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju na ostrvu.

Salvini je takođe pod istragom zbog još jednog sličnog slučaja sa migrantima kada je odbio da italijanski brod obalske straže „Gregoreti“ pusti u pristanište u leto 2019. godine, a tužilac u tom slučaju preporučio je prošle nedelje da se Salviniju ne sudi, uz obrazloženje da je sprovodio vladinu politiku kada je 116 migranata pet dana držao na moru.

Povezane vesti