Holandija
Youtube printscreen

 

Holandija

Youtube printscreen

Holandija, Foto: Youtube printscreen

 

Vlada Holandije će u 2020. godini raditi na novom imidžu zemlje, koji podrazumeva ukidanje imena Holandija i odustajanje od logoa narandžaste lale.

Geografski, Holandija pokriva samo delove oko Amsterdama, Roterdama, Haga i Harlema. Međutim, u inostranstvu poznatiji je naziv Holandija nego Nizozemska, koje je, prema mišljenju vlade, pravo ime države.

Prema mišljenju vlade, nadimak Holandija izaziva previše klišea, kao što su klompe, lale, vetrenjače i marihuana, a ovo nisu stvari za koje se Nizozemska zalaže, prenose strani mediji.

Ministar ekonomije Erik Vibis rekao je da Nizozemska ima najkonkurentniju ekonomiju u Evropi i snažan je nosilac inovativnih rešenja tehničkih i socijalnih izazova. I zbog toga ime Holandija mora da nestane.

Tako će od januara ovo ime biti skinuto sa svih zvaničnih materijala i iz marketinga. Ova mera deo je kompletnog "rebrendiranja", a koji će Nizozemska platiti 200.000 evra.

Nizozemska će biti zvaničan naziv zemlje na Pesmi Evrovizije u maju u Roterdamu, kao i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Takođe, fudbalska reprezentacija isključivo će se zvati Nizozemska na svakom zvaničnom nastupu.

Nova strategija se takođe koncentriše na održivi turizam, fokusirajući se na duži boravak koji prevazilazi Amsterdam. U maju je zemlja najavila da više neće aktivno promovisati Holandiju kao turističku destinaciju, jer su gradovi i atrakcije bili preopterećeni.