Vakcina
EPA/Bienvenido Velasco
Vakcina

EPA/Bienvenido Velasco

Vakcina, Foto: EPA/Bienvenido Velasco

Cmiljanović je za TV Prva objasnio da se raketna vakcina odnosi na vakcinu druge generacije i poručio da se nada da će biti mnogo bolja nego što su vakcine prve generacije jer, kako kaže, virus mutira i menja.

"Zato je bolje da imamo nove tehnologije u vakcini koja koristi kompletan virus korona", rekao Cmiljanović.

Cmiljanović, koji predvodi tim naučnika "Svis rokets", koja razvija vakcinu uz pomoć vlade Švajcarske i grada Bazela, kaže da su i dalje u toku pretkliničke studije ove vakcine i da se paralelno vrši njeno testiranje na životinjama.

"Borimo se da pocetkom sledeće godine počnemo da vakcinišemo ljude", rekao je Cmiljanović.

Kako je naveo, tim je dobio novac od švajcarske federacije, jer je pokazao da ova vakcina može da napravi tako jak imuni sistem koji može da reaguje na sve mutacije, a to rade tako što ubacuju pravi virus.

"Naš cilj je da damo jedanput vakcinu, eventualno drugu dozu, to još ne znamo i da ljudi koji se vakcinišu budu imuni minimum godinu, dve", naveo je Cmiljanović.

Plan je, kako je dodao, da Srbija i Švajvarska budu prve dve zemlje koje ce da dobiju "Svis rokets" vakcinu.

"Dajemo sve od sebe da to bude što pre, ali plan je da bude početkom naredne godine", poručio je.

Kako je objasnio, virus Sars-Cov-2 uspevaju da proizvedu sintetičkom biologijom, a uradili su to tako da virus ne može da se replicira u telu kada se ubrizga kao vakcina.

"Virus koji mi proizvedemo može da uđe u ćeliju, ali ne može da izađe iz nje. Taj ulazak u ćeliju aktivira tzv. T-ćelije ubice koje u stvari daju imuni odgovor na duže vreme. Korišćenjem svih proteina možemo da povećamo odbrambeni spektar imunog sistema", rekao je Cmiljanović.