Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden
Alo.rs
Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

Alo.rs

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Alo.rs

23.00 Predsednički kandidat Donald Tramp tvrdi je da je pobedio u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini kao i u Mičigenu

22.40 Trampu potrebno čudo

Kako će Bajden stići do pobede?

Bajdenu se pobeda smeši. On je skupio već 253 glasa elektora i treba mu još 17, što znači da bi za njega bilo dobro da situacija u Nevadi i Arizoni ostane ovakva (tamo trenutno vodi). Te dve države zajedno nose tačno 17 glasova.

Kako će Tramp stići do pobede?

Trampu je sa druge strane potrebno čudo. Odnosno potrebno je da se promeni situacija u Nevadi ili Arizoni i tamo pobedi, jer mu pobeda u Pensislvaniji, Severnoj Karolini i Džordžiji (gde sada vodi) neće biti dovoljna.

22.30 Bajden pobedio i u Mičigenu?

Prema procenama, Bajden je osvojio glasove i u Mičigenu. To mu donosi 16 elektorskih glasova.

Ukoliko osvoji Arizonu i Nevadu, to bi bilo to, Bajden postaje novi predsednik SAD.

22.20 Trampov pravni tim šalje Rudija Ðulijanija u Pensilvaniju

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On je na Tviteru naveo da je u Filadelfiji došlo do "masovnih prevara" tvrdeći da demokrate pokušavaju da "ukradu" predsedničke izbore 2020. godine i da republikanci to neće dozvoliti, prenosi Indipendent.

Rudi Đulijani

Profimedia

Rudi Đulijani, Foto: Profimedia

Dodao je da je Tramp na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova u prednosti za 550.000 glasova.

Kampanja Donalda Trampa najavila je prethodno pravni postupak pred Vrhovnim sudom zbog netransparentnosti prilikom prebrojavanja glasova u Pensilvaniji.

Time se otvara mogućnost za privremeno zaustavljanje prebrojavanja glasova u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova.

22.05 Pristalice Donalda Trampa izašle na ulice Detroita

Grupa demonstranata, najverovatnije pristalica Donalda Trampa, opkolili su zgradu gde se broje glasovi u Detroitu i traže da se zaustavi brojanje glasova.

22.00 Počelo obraćanje Bajdena

"Jasno je da ću osvojiti 270 elektorskih glasova. Nisam tu da kažem da smo pobedili, već da ćemo biti pobednici kada se bude završilo brojanje glasova", najavio je u obraćanju u Vilmingtonu.

Istakao je da je više Amerikanaca glasalo na ovim izborima nego ikada ranije u američkoj istoriji. "Više od 150 miliona ljudi, mislim da je to izvanredno. Ako smo imali sumnje, više ne treba da ih imamo", kazao je.

"Moramo da prestanemo oponentne da posmatramo kao neprijatelje. Ja sam kandidat demokrata, ali ću vladati kao predsednik Amerike. Radiću naporno i za one koji nisu glasali za mene kao i za one koji jesu. Svaki glas mora biti izbrojan, niko nam neće oduzeti demokratiju.

U previše je bitaka Amerika bila da bismo to dopustili. Narod neće biti ućutkan i nećemo se predati.

Uveren sam da ćemo pobediti, i da ovo neće biti smao moja pobeda, već pobeda američkog naroda i demokratije. Neće biti plavih ili crvenih država, već samo Sjedinjenih Američkih Država. Bog vas blagoslovio", zaključio je Bajden.

21.55 Trampovi advokati u Vrhovnom sudu

Trampov štab će od Vrhovnog suda da traži da interveniše u nerešenom slučaju kojim se osporava odluka Vrhovnog suda Pensilvanije koja je dozvolila prebrojavanje glasačkih listića nakon izbornog dana.

Sudije su odbile da ubrzaju žalbu pre izbora, ali još uvek razmatraju da li da se pozabave tim slučajem.

- Došlo je vreme. S obzirom na sinoćne rezultate, glasanje u Pensilvaniji možda će odrediti sledećeg predsednika Sjedinjenih Država - rekao je Džej Sekulov, advokat predsednika, u novom podnesku.

- A ovaj sud, a ne Vrhovni sud Pensilvanije, trebalo bi da ima poslednju reč o relevantnim i dispozitivnim pravnim pitanjima - rekao je on.

21.50 Skandal u Vašingtonu, srpski novinar na meti maskiranog muškarca

Naime dok je reporter RTS-a izveštavao, uživo iz Amerike ispred Bele kuće, jedan od prisutnih građana je iskočio iz mraka i nonšalantno stao ispred zbunjenog reportera.

21.20 Hitna konferencija Trampovog štaba u Filadelfiji

21.10 Podneta tužba i za Pensilvaniju, Tramp zahteva prekid brojanja

Predizborni štab Donalda Trampa zatražio je od suda da „zabrani demokratama da skrivaju glasove u Pensilvaniji“, izjavio je zamenik štaba Džastin Klark.

„Obraćamo se sudu kako bismo sprečili demokrate da skrivaju glasove od naših republikanskih posmatrača na izbornim mestima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Filadelfiji i u drugim gradovima zahtevali su od republikanskih posmatrača da stoje na udaljenosti od 7,5 metara od mesta gde se broje glasovi, čime su ih sprečavali da rade svoj posao.

„Obraćamo se sudu sa zahtevom da se obustavi brojanje sve dok se ne omogući potpuna transparentnost i republikanci ne mogu da budu sigurni u to da se brojanje glasova odvija po izbornim pravilima“, istakao je Klark.

20.45 Trampa uporedili sa Đokovićem

I dok su čekaju rezultate izbora, jedan američki novinar je aktuelnog predsednika SAD-a uporedio sa Novakom Đokovićem.

Novinar "Sports ilustrejted" Džon Verthajm neke je oduševio, a druge iznervirao.

Novak Đoković

EPA/ChristianBruna

Novak Đoković, Foto: EPA/ChristianBruna

- Samo mali Simpsonov paradoks. Teniser može da osvoji manje gemova i da opet dobije meč, kao što i predsednički kandidat može da osvoji manje glasova – i opet dobije više elektorskih, a da opet pobedi na izborima - istakao je Verhajmp.

20.30 Trampov štab podneo zahtev da se prekine brojanje glasova u Mičigenu

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je danas zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima.

"Danas smo podneli zahtev pred sudom u Mičigenu da zaustavimo brojanje dok nam se ne odobri pristup", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Donald Tramp

AP/Evan Vuči

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vuči

"Zahtevamo i da se pregledaju oni glasački listići koji su otvoreni i prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u saopštenju kampanje Trampa, prenosi Rojters.

Pobeda u Mičigenu nosi 16 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je ukupno najmanje 270 elektorskih glasova.

20.15 Bajden pobedio u Viskonsinu

20.05 Bajden "žicka" pare na Tviteru

Bajden se ponovo oglasio na tviteru i saopštio da je osnovan novi fond pod nazivom Bajden fajt.

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

20.00 Tramp proglasio pobedu u Pensilvaniji

Republikanski kandidat na američkim izborima Donald Tramp proglasio je pobedu u Pensilvaniji uprkos saopštenjima lokalnih vlasti.
Prethodno je guverner te američke države Tom Volf izjavio da je brojanje glasova je još u toku, da se broji oko tri miliona glasačkih listića, što toliko može odložiti rezultat da, kako navodi, „možda ni danas nećemo znati rezultate“.

Izbori u Americi 2020

EPA

Izbori u Americi 2020, Foto: EPA

19.55 Guverner Pensilvanije: Možda ni danas nećemo znati rezultate

Brojanje glasova je još u toku u Pensilvaniji, a guverner Tom Volf kaže da se broji oko tri miliona glasačkih listića, što toliko može odložiti rezultat da, kako navodi, "možda ni danas nećemo znati rezultate", prenosi CNN.

Ova država, koja nosi 20 elektorskih glasova, jedna je od presudnih za put bilo kog predsednickog kandidata do 270 elektorskih glasova, koji donose pobedu na izborima.

Pensilvanija je jedna od devet država u kojima CNN još nije predvideo pobednika.

Izbori u Americi

AP/Matt Slocum

Izbori u Americi, Foto: AP/Matt Slocum

"Najvažnije je da imamo tačne rezultate, čak i ako to traje malo duže nego što smo navikli", rekao je Volf na konferenciji za novinare u sredu.

"Preko 200 godina podržavali smo i jačali našu posvećenost osnovnoj pravičnosti i pravnom postupku. Potpuno verujem da ćemo i mi slicno dočekati ovaj trenutak i učiniću sve što je u mojoj moći da rezultati budu pošteni i da se svaki glas prebroji", rekao je guverner.

Uverava da građani Pensilvanije "mogu imati poverenja u ishod ovih izbora".

19.45 Srpska novinarka o Trampovim šansama

Ksenija Pavlović Mekatir, srpska novinarka koja svakodnevno izveštava iz Bele kuće kaže da Trampova kampanja tvrdi da demokrate pokušavaju da ubace zakasnele izborne listiće, ali da ako se budu računali samo legalni izborni listići, Tramp pobeđuje.

Ksenija Pavlović Mekatir

Printscreen

Ksenija Pavlović Mekatir, Foto: Printscreen

- Sinoć sam provela dvanaest sati u Beloj kući u kojoj je Tramp proveo izbornu noć u iščekivanju rezultata. Izborna noć je počela dobro za Trampa, i trend je išao u korist crvene države na izbornoj mapi. Obraćanje predsednika Trampa je usledilo nakon Bajdenove prejudicirane izjave da će pobediti, što je doprinelo Bajdenu u oku javnosti jer je iskoristio momentum, iako bi svi kritikovali Trampa u slučaju da to isto uradi - kaže Ksenija Pavlović Mekatir.

19.30 Potpuni optimista, kladio se na Trampa

19.20 Smanjila se razlika u Džordžiji

Nakon dosta vremena, ažurirani su podaci za Džordžiju. Malo se smanjila Trampova prednost, pa on sada ima 50,3 odsto, 0,2 manje nego ranije, a Bajden ima 0,2 procenta više - 48,5.

Prebrojano je 95 odsto listića.

19.00 Danas bez pobednika?

S obzirom na tesne rezultate, moglo bi doći do agresivne sudske bitke širom zemlje koja bi mogla oblikovati ishod rezultata.

- Ne možemo dobiti zvaničnog pobednika izborne noći - kaže za "Gardijan" profesor prava Univerziteta Ohajo Edvard Foli.

Izbori u Americi

AP/Mary Altaffer

Izbori u Americi, Foto: AP/Mary Altaffer

18:51 Tramp će tražiti ponovno prebrojavanje glasova!

Si-en-en tvrdi da im je iz Trampovog štaba javljeno da će predsednik SAD tražiti ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu!

Donald Tramp

AP/Evan Vuči

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vuči

18.30 Kako do pobede? Evo računice

Kako će Bajden stići do pobede?

Prema prognozi "Guardiana", Bajden će pobediti ukoliko uspe da skupi 36 glasova elektora, odnosno pobedi u Mičigenu i Pensilvaniji.

Sa druge strane, ukoliko izgubi Pensilvaniju (što je prema trenutnim rezultatima i vrlo verovatno) Bajden će morati da osvoji Nevadu (6), Viskonsin (10) i Mičigen (16).

Izbori u Americi

Tanjug/AP

Izbori u Americi, Foto: Tanjug/AP

Kako će Tramp stići do pobede?

S obzirom na to da vodi u Pensilvaniji, čak i ako je osvoji, da bi pobedio na izborima mora da dobije glasove elektora i u Nevadi, Severnoj Karolini i Džordžiji.

Izbori u Americi

AP Photo/John Loćer

Izbori u Americi, Foto: AP Photo/John Loćer

18.15 Posle pauze u brojanju, Bajden na pojedinim mestima dobija 100 posto glasova, već ima najviše u istoriji

Džo Bajden

Tanjug

Džo Bajden, Foto: Tanjug

Podsećamo, postoje ozbiljne sumnje u regularnost ovogodišnjih američkih predsedničkih izbora.

18.05 Donald Tramp besan

Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA

"Naporno rade kako bi učinili da naša prednost od 500.000 glasova nestane"

 18.00 Tramp: "Jako loše za državu"

Donald Tramp

Twiter

Donald Tramp, Foto: Twiter

"Nalaze Bajdenove glasove na sve strane: Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen. Jako loše za zemlju."

17.45 "Uverite se da mrtvi nisu glasali"

- Pogledajte prebivališta birača. Uverite se da mrtvi ljudi nisu nekim čudom glasali. Potvrdite da su glasovi ZAKONITI - napisao je na Tviteru saradnik američkog predsednika Ričard Grenel.

17.30 Trampov štab tvrdi da će pobediti! 

Izborni štab Donalda Trampa saopštio je da će zakonskim putem nastojati da obezbedi prebrojavanje legalnih glasova.

Iz štaba predsednika SAD dodaju da očekuju da će pobediti.

17.15 Nevada pauzira do sutra

Američka savezna država Nevada privremeno je zaustavila brojanje glasova na američkim izborima za predsednika.

Brojanje će nastaviti sutra u devet ujutro, odnosno sutra oko 18 sati po našem vremenu.

17.10 Američkog predsednika može da odluči Vrhovni sud

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama sve su neizvesniji. Rezultati su tesni, mnoge države još broje glasove i prerano je za procenu konačnog ishoda, ali mnogi su zabrinuti da će se ta procena pretvoriti u presudu Vrhovnog suda, kao što se to dogodilo pre dve decenije kad su u trci bili republikanac Džordž Buš i demokrata Al Gor.

Odlaganje i kašnjenje u brojanju, te glasanje preko pošte mogli bi biti uzroci brojnih sporova, a mnogi se plaše da bi izbori mogli da se završe na Vrhovnom sudu, kao 2000, kad je najviša pravosudna instanca u zemlji donela kontroverznu presudu o pobedniku izbora.

17.05 Pensilvanija će tek da broji glasove

Savezna država Pensilvanija neće danas saopštiti rezultate, jer, kako kaže Tom Vulf, guverner ove države, ostalo je još čak tri miliona glasova za prebrojavanje.

17.00 Tramp objavio dokaze, Bajdenu palo sa neba 100 odsto glasova

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je fotografiju koja dovodi u sumnju izbore u Mičigenu.

Na fotografiji se jasno vidi da je Bajden dobio 100 odsto glasova u jednom brojanju posle pauze u Mičigenu.

16.50 Bajden "trči pred rudu"

Ova ishitrena objava samo poručuje da se Bajdenu, kao i njegovim saradnicima zaista žuri.

16.20 Tviter opet blokirao Trampove objave

15.50 Oglasio se Tramp: "Ovo je veoma čudno"

Donald Tramp se oglasio nakon što je Bajden preuzeo vođstvo u Mičigenu i Viskonsinu.

- Prošle noći sam vodio i to solidno u mnogim ključnim državama, koje vode demokrate i kontrolišu.

15.21 Šta se događa u Pensivalniji?

Državni tužilac Pensilvanije kaže da se i dalje radi na prebrojavanju glasova.

- Radi se neprekidno da se obrade svi podaci. Videli ste šta se dogodilo u Mičigenu, neću da komentarišem, ali mislim da ćete slično nešto videti i u Pensilvaniji i da ćemo imati jasniju sliku gde to ide - rekao je tužilac.

15.12 - Tramp izgubio prednost u Mičigenu

Na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova, Bajden ima prednost od 0,1 odsto u odnosu na Trampa.

15.09 - Bajden na korak od pobede u Viskonsinu

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin demokratski kandidat na predsedničkim izborima Džo Bajden u blagom je vođstvu od oko 20.000 glasova nad aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, javlja BBC.

Uprkos blagoj prednosti Bajdena, rezultat je suviše tesan da bi moglo da se predvidi ko će pobediti u toj držav.

Tramp je u Viskonsinu 2016. godine pobedio Hilari Klinton sa manje od 30.000 glasova prednosti, što je bilo veliko iznenađenje.

Viskonsin je jedna od "kolebljivih" država, pa bi mogla da bude ključna za odluku o pobedniku izbora.

14.49 - Oglasila se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Ko god pobedi na predsedničkim izborima u SAD, biće naš partner, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

"To nije naš izbor, nego izbor građana SAD. Naš izbor je Srbija i što bolja saradnja sa SAD", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara ispred OŠ "Kneginja Milica", gde je prisustvovala doniranju pametne klupe.

Ana Brnabić

Tanjug

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Napomenula je da je Srbija napravila prilično velike iskorake u građenju dobrih odnosa sa SAD, da treba sacekati rezultate američkih izbora, ali i navela da je Srbija imala odličnu komunikaciju sa aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, koji je u trci za drugi mandat sa protivkandidatom, demokratom Džoom Bajdenom.

"Naše je da čuvamo naše interese", zaključila je Brnabić

14.24 - Jedan od kandidata priznao poraz na izborima

Američki izbori imaju i svoju smešnu stranu, a za to se pobrinuo poznati reper Kanje Vest koji je bio jedan od kandidata na ovim izborima.

13.47 - Pala krv u Vašingtonu

Četvorica muškaraca navodno su u sredu rano ujutro u Vašingtonu, ranjeni nožem i izbodeni nakon provedene izborne noći slaveći pobedu Donalda Trampa u baru u blizini Bele kuće.

13.24 - Izbori neizvesniji nego što se očekivalo

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija mogle bi da budu ključne u odluči da li će pobednik izbora biti aktuelni predsednik Donald Tramp ili kandidat demokrata Džo Bajden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Viskonsinu i Milvokiju, Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procenu konačnih rezultata.

Tramp je odneo pobedu u Ohaju, Floridi, Teksasu, Ajovi, Kentakiju, Indijani, Zapadnoj Virdžiniji, Južnoj Karolini i Nebraski, dok je Bajden pobedio u Minesoti, Kaliforniji, Arizoni, Vermontu, Virdžiniji, Roud Ajlendu, Ilinoju, Nju Džersiju, Konektikatu, Delaveru, Merilendu i Distriktu Kolumbiji.

mapa izbori SAD

alo.rs/shutterstock

mapa izbori SAD, Foto: alo.rs/shutterstock

CNN prenosi da je najneizvesnije u devet saveznih država gde se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.

Reč je o Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Sve oči sada su uprte u pet tzv. kolebljivih (swing) država - Severnoj Karolini, Viskonsinu, Mičigenu, Džordžiji i Pensilvaniji.

Najvažnije države koje je Tramp osvojio su Florida, koja nosi 29 elektorskih glasova i spada u kolebljivu državu, i Teksas sa 38 glasova.

Bajden je, s druge strane, uzeo Kaliforniju (55 elektora) - tradicionalno demokratsku, i Njujork (29).

Jedno od najvećih iznenađenja Bajden je napravio osvajanjem Arizone, koju su držali republikanci na svim izborima od 1948, osim kada je 1996. pobedio demokrata Bil Klinton.

Za pobedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

13.04 - Tramp osvaja Viskonsin, ali gubi Mičigen

Prednost kandidata demokrata Džoa Bajdena u Viskonsinu sada iznosi samo 0,3 odsto na 92 odsto prebrojanih glasova.

12.55 - Drama u Mičigenu

Do pre samo nekoliko sati Tramp je imao naizgled ubedljivu prednost u Mičigenu od 4 odsto na 80 procenata prebrojanih glasova, a sada je ta prednost svega 0,6 odsto na 85 procenata prebrojanih glasova.

12.31 - U Nevadi sutra nastavljaju brojanje glasova

U američkoj saveznoj državi Nevadi prebrojavanje glasova nastaviće su sutra u 9 sati po lokalnom vremenu, objavio je danas Edison riserč.

Kako prenosi portal Brejking njuz, ostalo je da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedelje.

Do sada je prebrojano oko 70 odsto glasova i za sada blagu prednost ima kandidat demokrata Džo Bajden.

12.15 - Pregled rezultata po ključnim državama

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ima značajnu prednost u četiri od pet ključnih država.

U Severnoj Karolini Tramp ima prednost od 1,4 odsto na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova.

U Džordžiji ta prednost iznosi 2 odsto na 92 odsto prebrojanih glasova.

U Mičigenu prednost Trampa iznosi 4 odsto na 80 procenata prebrojanih glasova, dok je u Pensilvaniji ta prednost čak 11 odsto na 75 odsto prebrojanih glasova.

Jedina država u kojoj Tramp nema prednost je Viskonsin gde je Bajden u vođstvu za samo 0,6 odsto na 86 procenata prebrojanih glasova.

Trampu bi osvajanje Severne Karoline, Džordžije, Mičigena i Pensilvanije bilo dovoljno za još jedan predsednički mandat.

11.50 - Tramp stiže Bajdena u Nevadi

Situacija se okreće u Nevadi, državi koja donosi šest elektorskih glasova, gde je Bajden dugo imao prednost, ali ga je Tramp stigao i sada zaostaje 23.000 glasova, na osnovu 67 odsto prebrojanih glasova.

11.48 - Bajden stiže Trampa u Mičigenu

Predsednički kandidat Džo Bajden približava se Donaldu Trampu u Mičigenu, međutim, predsednik SAD se približio demokratskom kandidatu u Nevadi, prema podacima televizije Foks njuz.

Na osnovu 82 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Tramp vodi za 206.000 glasova, ali analitičari ocenjuju da bi u finišu moglo da dođe do preokreta sličnog onom koji se dešava u državi Viskonsin, jer tek treba da stignu glasovi ljudi koji su birali predsednika iz svojih domova i iz inostranstva.

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

Alo.rs/Shutterstock

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Alo.rs/Shutterstock

Procenjuje se da bi više ljudi moglo da da glas Bajdenu, jer se veruje da su simpatizeri demokrata poslušali apel svojih lidera da glasaju od kuće, usled opasnosti od korona virusa.

Pre sat vremena, Tramp je imao prednost od preko 220.000 glasova u Mičigenu, prema podacima Foks njuza.

11.27 - Trampu stigle prve čestitke

Prebrojavanje glasova širom SAD još uvek traje, ali to nije sprečilo zvaničnika jedne evropske zemlje da unapred čestita Trampu pobedu na izborima.

11.06 - Preokret

Predsednički kandidat iz redova Demokratske stranke Džo Bajden pretekao je Donalda Trampa u Viskonsinu i trenutno ima blizu devet hiljada glasova više, javlja tv stanica Foks njuz.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Bajden trenutno ima 1.581.581 glas (49.39 odsto), a Tramp 1.573.084 (49.13 odsto).

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

EPA

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: EPA

Do pre sat vremena Tramp je imao prednost od 109.000 glasova u odnosu na Bajdena, ali su se stvari preokrenule.

Viskonsin nosi deset elektorskih glasova.

10.55 - Slučaj ide pred sud

Iz izbornog štaba Džoa Bajdena su saopštili da će se boriti svim silama protiv pretnje Donalda Trampa koji želi da se obrati Vrhovnom sudu u nameri da spreči da se do kraja prebroje glasovi u svim državama, jer, kako je rekao, "očigledno je da Bajden ne može da ga stigne".

Bajdenov glavni menadžer u izbornom štabu Džen O''Mali Dilon je nazvala Trampovu izjavu da će ići na Vrhovni sud i tražiti da se brojanje obustavi "nečuvenom, skandaloznom i nekorektnom", preneo je AP.

O''Mali Dilon kaže da Bajdenov štab ima "izuzetne pravnike koji su spremni na odgovor Trampu.

"Naš pravni tim će pobediti", rekla je ona.

10.31 - Brojanje glasova stalo

Za sada, nema novih informacija o ishodu glasanja u ključnim državama. Bajdenu je za pobedu neophodno da osvoji elektorske glasove Pensilvanije i Mičigena, ali u tim državama ubedljivo je vodio Tramp, a onda je u jednom trenutku došlo do zastoja u brojanju glasova.

10.09 - Šta ako su kandidati izjednačeni?

Iako je aktuelni predsednik Tramp već proglasio pobedu i istakao da je zastoj u brojanju glasova pokušaj prevare, rezultati se i dalje čekaju.

Drami su dodatno doprineli i zastoji u brojanju glasova u četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija. Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine sa brojanjem i nastavi sa radom u sredu, odnosno, od 16 sati po našem vremenu, javljaju američki mediji.

9.23 - Izborna krađa

8.59 - Bajden povećao prednost

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden povećao je prednost u odnosu na Donalda Trampa. Bajden sada ima 227, a Tramp 213 elektorskih glasova. Za pobedu je potrebno da kandidat osvoji 270 od 538.

Donald Tramp Džo Bajden izbori SAD

printscreen

Foto: printscreen

8.35 - Tramp proglasio pobedu

8.20 - Zastoj u brojanju glasova

Četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija, ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN.

8.15 - Novi presek

Bajden je osvojio još jedan elektorski glas sa Aljaske i sada ima 225, napsram Trampovih 213.

8.01 - Uskoro obraćanje Trampa

7.50 - Grenel se obratio javnosti

7.35 - Novi presek

Bajden trenutno ima 224 elektorskih glasova, a Tramp 213.

7.18 - Bitka za Pensilvaniju

Iako je kandidat demokrata Džo Bajden rekao da će osvojiti elektroske glasove iz Pensilvanije, prvi izveštaji govore da je razlika čak deset procenata u korist Trampa.

7.13 - Tramp osvojio Teksas

Predsednički kandidat Donald Tramp osvojio je većinu glasova u državi Teksas, koja mu je donela 38 elektorskih glasova. Aktuelni predsednik SAD smanjio je razliku u elektorskim glasovima i sada Bajden ima 223, a Tramp 212.

06.58 - Tramp: Pokušavaju da pokradu izbore

Aktuelni predsednik je rekao da ima veliko vođstvo, a da demokrate pokušavaju da pokradu izbore.

On je na Tviteru najavio "veliku pobedu".

"Mi imamo veliko vođstvo, ali oni pokušavaju da POKRADU izbore. Nikada im nećemo dozvoliti da to urade. Glasovi se ne mogu dati nakon zatvaranja birališta!", rekao je on.

Tviter je odmah sakrio Trampov post i označio ga kao nepoželjan!

06.43 - Bajden se obratio javnosti

- Verujemo da smo na putu da osvojimo ove izbore. Znamo da će brojanje glasova potrajati i moramo da budemo strpljivi. Osećamo se dobro - rekao je Bajden u Delaveru.

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

Alo.rs/Shutterstock

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Alo.rs/Shutterstock

06.38 - Tramp konačno osigurao kuću

Tramp konačno može da upiše Floridu i njenih 29 glasova. Rezultat u ovom trenutku je 223 za Bajdena 174 za Trampa. Ajova i Montana takođe su pripale Trampu.

06.25 - Bajden planira da se obrati

Kako piše Si-En-En, Bajden bi uskoro trebalo da se obrati. Donald Tramp je takođe najavio obraćanje pre objavljivanja konačnih rezultata.

Moguće je da će i jedan i drugi proglasiti prerane pobede.

06.20 - Dimne bombe oko Bele kuće

Veliki broj demonstanata okupio se na ulicama Vašingtona i Sijetla. Nedaleko od Bele kuće došlo je do manjih incidenata, povremenog koškanja među okupljenima, a bačene su i dimne bombe!

06.15 Ponoć u Americi - ovo je najnoviji presek

Amerikanci zalaze u noćnu trku, a trenutni rezultat u elektroskim glasovima je 213 prema 136 u korist Bajdena. To je ipak daleko od prave slike, s obzirom da su na osnovu prognoza uračunate najveće demokratske zemlje poput Kalifornije (55 glasova), dok još nisu uračunate najveće crvene države - Teksas (38) i Filadelfija (29).

Tramp za sada ubedljivo vodi po broju glasova - 2,3 miliona prema 1,7 miliona glasova za Bajdena.

Izbori u Americi

Tanjug/AP

Izbori u Americi, Foto: Tanjug/AP

Gotovo je izvesno da će Tramp uzeti Džordžiju (16 glasova) gde vodi 53% prema 45%.

06.12 - Novi rezultati

Prema pisanju američkih medija, Tramp je osigurao Ohajo, dok je Bajden dobio Havaje.

06.00 - Bitka za maske

Bitka oko nošenja maski usled pandemije korona virusa stigla je i na biračka mesta širom SAD. Na dan izbora, glašači širom Amerike su u dilemi da li da nose maske na birališta ili ne - negde je to obavezno, a negde je dobrovoljno.

Vlasti Pensilvanije su savetovali građane da nose maske, ali je mogao da glasa i onaj ko je na izbore došao bez maske. U Teksasu je nošenje maski obavezno, čak je Vrhovni sud te države naložio nošenje maski.

05.56 - Odlučuje "Rast vol"

Popularni "zid" koji je Tramp probio pre četiri godine, i ovg puta bi mogao da odredi predsednika SAD.

Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen u kojima trenutno vodi Tramp, mogle bi tek u narednim danima da objave rezultate.

05.41 - Prvi preokret za Bajdena

U Arizoni, na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova Bajden vodi sa 53,5 odsto glasova, dok Tramp ima 45,1 odsto. Foks Njuz je proglasio Bajdenovu pobedu u Arizoni, a Trampova kampanja se pobunila protiv toga.

Komentari (2)

Srdjan

03.11.2020 23:35

Glasao sam za Trampa.Kakav crni bajden.Ne trebamo zaboraviti sta je govorio protiv Srbije i Srbskog naroda.

Dejan

05.11.2020 00:28

E moji amerikanci, kad vi nemate nista mladje, nego dve matore drtine od 74 i 77 godina. Jadni ste kao i njih dvojica.