PRVI PUT POSLE 28 GODINA Tramp na korak od onoga od čega čitav svet strepi!

Trampova administracija aktivno razmatra mogućnost sprovođenja nuklearnog testiranja, što SAD nisu učinile od 1992. godine.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Tema je bila razmatrana na sastanku najviših zvaničnika različitih agencija za nacionalnu bezbednost 15. maja, nakon što su neki u sobi optužili Kinu i Rusiju da tajno sprovode nuklearne testove, objavio je "Vašington Post".

Jedan zvaničnik je tom listu rekao da je nuklearna demonstracija „veoma trajan razgovor“ i da bi mogla biti korisna za pregovore sa dvema državama, jer Vašington traži sveobuhvatan novi dogovor o regulisanju nuklearnih zaliha.

Sjedinjene Države ostaju jedina nacija koja je ikada koristila nuklearno oružje tokom ratnog vremena, a tokom hladnog rata su obavili više od 1.000 testova.

U početku su se spektakularni događaji često održavali na udaljenim ostrvima Tihog okeana pre nego što ih je briga o životnoj sredini "spustila na zemlju".

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

S izuzetkom Severne Koreje, postojao je dugoročni moratorijum na testove nuklearnog oružja, a neki stručnjaci za kontrolu oružja brinu da bi američki test mogao da zapali novu eru testiranja širom sveta.

- To bi bio poziv za ostale zemlje sa nuklearnim oružanjima da slede taj model - rekao je Deril Kimbel, izvršni direktor Asocijacije za kontrolu oružja.

Dok je bivši predsednik Obama aktivno pokušavao da smanji američke i međunarodne nuklearne arsenale, Tramp je zauzeo suprotan pristup, s tim da je njegov budžet za 2021. godinu uključio gotovo 46 milijardi dolara dodatnih troškova za američke programe nuklearnog oružja, javlja "Difens njuz".

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA