Američka vojska
EPA
Američka vojska

EPA

Američka vojska, Foto: EPA

Rojters prenosi da su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u SAD, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan i njegov japanski kolega Šigeru Kitamura i savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Su Hun potvrdili posvećenost rešavanju ovog problema kroz usaglašenu trilateralnu saradnju koja bi vodila ka denuklearizaciji Severne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se tri zemlje takođe složile oko potrebe pune primene rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, i jačanju odvraćanja i održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Savetnici za nacionalnu bezbednost takođe su razgovarali o prednostima zajedničkog rada na rešavanju drugih izazova kao što su kovid-19, klimatske promene i podrška povratku demokratskog uređenja u Mjanmaru.

Rojters prenosi da su pregovori održani u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, prvi sastanak tri saveznika na najvišem nivou od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo vlast 20. januara, a dolazi u pozadini rastućih tenzija nakon lansiranja severnokorejskih raketa prošle nedelje.

Analitičari očekuju da će Severna Koreja kao odgovor na trilateralni sastanak SAD, Japana i Južne Koreje reagovati novim potezom koji ima za cilj privlačenje međunarodne pažnje, navodi agencija.

Komentari (1)

Dragojlo

03.04.2021 11:21

Gospodine Sekler!!!Ja bih vas zamolio da objasnite zasto svi ljudi koji sad umiru pise da su umrli od korone!!!To stoji da je ovaj virus opak ali gde su druge bolesti od kojih je narod do sad umirao!!!