Redžep Tajip Erdogan
Ilustracija
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Portparol snaga Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava Turska, pukovnik Mohamad Kanunu, objavio je u subotu da su njihove vazduhoplovne snage počele napade na lučki grad Sirt, čime je započeta druga bitka za ovo područje na severu Libije.

Prema Kanunu, vazduhoplovne snage GNA ciljale su oklopna vozila koja pripadaju Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA) u i oko Sirta.

Portparol takozvane operativne komande za Sirt - Al-Džafra Abdul Hadi Dara takođe je najavio pokretanje operacije "Put pobede" za kontrolu oblasti Al-Vašaka, Buvajrat, Al-Hasun, Džarif, Abu Hadi, Sirt i Al-Džafru.

U četvrtak je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će Ankara povećati svoju podršku Vladi nacionalnog sporazuma, na čijem je čelu Fajez al-Siraž, uprkos tome što je rekao da tamo nema rešenja za konflikt osim političkog rešenja.

Erdogan je na konferenciji za štampu sa Al-Siražom u Ankari rekao da će Turska i Libija poboljšati istraživanje nafte u istočnom Sredozemlju.

Portparol glavnog komandanta Libijske nacionalne armije, general-major Ahmed Al-Mismari, rekao je u petak da se vrši veliki međunarodni pritisak na snage LNA, ukazujući na primanje međunarodnih zahteva da se povuku 60 km od oblasti oko Tripolija.