Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Rusija bi u slučaju pojave infekcije, slične virusu korona, trebalo da bude spremna da u roku od četiri dana napravi test i u najkraćem mogućem roku vakcinu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.

- U slučaju pojave infekcije opasne poput virusa korona, ili možda i opasnije, ne daj Bože, Rusija bi trebalo da bude spremna u roku od četiri dana, tačno za četiri dana, da napravi sopstveni sistem testiranja, rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, neophodno je u najkraćim rokovima praviti domaće vakcine i masovno ih proizvoditi.

- Kako bismo postigli ove ciljeve, definisaćemo period do 2030. godine, ali što pre to učinimo, to bolje, istakao je Putin.

Naveo je da bi Rusija trebalo da ima „moćan i pouzdan štit“ u sferi sanitarne i biološke bezbednosti.

- Neophodno je obezbediti nezavisnost Rusije u proizvodnji celokupnog spektra vakcina, supstanci za farmaciju, uključujući i lekove protiv infekcija otpornih na trenutnu generaciju antibiotika. Potrebno je to učiniti uz maksimalnu upotrebu ruske opreme i domaćih komponenti. Mi pokrećemo inovativne programe u oblastima koje su ključne za razvoj zemlje. Ti programi dobijaju status projekata od nacionalnog značaja. Neke od njih, samo kao ilustraciju, želim da navedem odvojeno. Prvo, morali smo da imamo moćan, pouzdan štit na polju sanitarne i biološke bezbednosti. Sad razumemo šta to znači, dodao je predsednik Rusije.

PROČITAJTE JOŠ: