Alternativa za Nemačku
Youtube/Printscreen
Alternativa za Nemačku

Youtube/Printscreen

Alternativa za Nemačku, Foto: Youtube/Printscreen

Od osnivanja Alternativa za Nemačku (AfD) sve više je išla udesno i osvajala sve više glasova, ali vrh stranke veruje da je dalje jačanje moguće jedino ako se privuku i umereni birači, piše Dojče vele i ističe da se oko toga lome koplja na stranačkom kongresu ovog vikenda.

Kako objašnjava, pre nekoliko sedmica je predsedništvo desničarske Alternative za Nemacku (AfD) prihvatilo strateški dokument kojim želi da pridobije nove birače jer dok za AfD na istoku zemlje glasa između petine i četvrtine svih birača, ukupno na nivou cele Nemačke stranka ne prelazi petnaestak odsto.

Stratezi ove partije, navodi se u strateškom dokumentu, veruju da u zapadnom delu zemlje prolaze nešto slabije jer se "nisu dovoljno distancirali od krajnje desnice". Potrebno je, zaključuje se, poraditi na umerenom, građanskom imidžu.

U skladu s tim, Dojče vele navodi da se ovog vikenda održava i stranački kongres u Braunšvajgu gde će umerenija struja pokušati da nadvlada takozvano "Krilo", neformalnu krajnje desničarsku struju čiji pojedini predstavnici otvoreno koketiraju s nacizmom.

Vrh AfD se pribojava da bi, ako sve moćnije "Krilo" nadvlada, cela partija mogla da bude na udaru Ureda za zaštitu državnog poretka, napominje Dojče vele i dodaje da su pojedini delovi stranke, zbog ekstremističkih stavova i dela, već pod prismotrom te tajne službe.

Ističe i da se očekuje da će jednog od dvojice aktuelnih kopredsednika stranke, Aleksandera Gaulanda naslediti Tino Črupala (44), Gaulandov miljenik, koji ima podršku i desnog krila iako mu, kako kaže, ne pripada.

Črupala je na izborima za Bundestag osvojio direktni mandat iako se kandidovao u izbornom okrugu gde mu je direktni protivnik bio premijer Saksonije Mihael Krečmar (CDU).

Črupala, prema Gaulandovom mišljenju, ispunjava važan kriterijum – dolazi sa istoka zemlje, mlad je, i ne broji se u krajnje desnicare.

Uz to je već zamenik šefa poslaničke grupe i na dobrom je glasu među kolegama, a njegovi nastupi su, ocenjuje Dojče vele, samouvereni i otresiti.

U govoru u Bundestagu povodom tri decenije od pada Berlinskog zida, prebacio je kancelarki Angeli Merkel da joj nedostaju "saosećanje i ljubav" prema sopstvenom narodu i da u zemlji vlada "mikroagresija protiv svega nemačkoga".

Ipak, napominje Dojče vele, nije sigurno da ce Črupala biti izabran. Među njegovim protivkandidatima pominje se Gotfrid Kurio (59), kojeg mediji često opisuju kao desničarsku Jutjub zvezdu.

Njegovi govori, posebno oni protiv migranata, pogađaju srž AfD-ove biračke baze i donose mu popularnost na društvenim mrežama.

Drugi kopredsednik AfD-a je još umereniji Jerg Mojten, šef poslaničkog kluba te stranke u Evropskom parlamentu, koji takođe namerava da se ponovo kandiduje. Međutim, i on će imati protivkandidate.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

- Čuje se da bi i sam Aleksander Gauland, iako u poodmaklim godinama i sa određenim zdravstvenim problemima, mogao još jednom da se kandiduje ako proceni da u suprotnom stranka klizi u ekstremnu desnicu - navodi Dojče vele.

Te ličnosti su, ocenjuje, jedan pokazatelj kuda ide AfD, a na kongresu nisu planirane velike programske odluke.

- Ali, ima osetljivih predloga. Recimo, deo delegata traži bliže veze sa ekstremno desnim Identitarnim pokretom – trenutno je članovima AfD zabranjeno da budu deo te i još nekoliko ekstremnih organizacija - zaključuje Dojče vele.