Rušenje spomenika
Twitter/Printscreen
Rušenje spomenika, Foto: Twitter/Printscreen

Sirijska vojska, predvođena 25. divizijom specijalnih snaga, poznatijih kao "Tigrovi" uspeli su da oslobode velike delove istočnog i jugoistočnog Idliba i delove zapadnog Alepa.

Iblib, Foto: Liveuamap

Cilj velike ofanzive sirijske vojske bio je da zauzmu i oslobode strateški važna čvorišta puteva i gradove u provinciji Idlib, a to su gradovi Marat al Numan i Sarakib, što je i uspela da uradi.

Sarakib se nalazi na svega 10-ak kilometara udaljenosti od glavnog grada provincije Idlib - grada Idliba.

Ono što posebno raduje vladine snage i Damask jeste oslobađanje autoputa Damask-Alepo (M-5) koji je gotovo u potpunosti pod kontrolom vladinih snaga (osim jedne manje deonice, zapadno od gradskog jezgra Alepa, na periferiji) koja je još uvek pod kontrolom Al Kaide, odnosno Hajat Tahrir al Šama i Sirijske nacionalne armije (SNA).

U blizini gore pomenutog autoputa, sirijska vojska je naišla na veliko groblje (mezarje) gde su na belim spomen pločama bila uklesana arapskim slovima imena poginulih džihadista za koje se zna da su učestvovali u prethodnim masakrima sirijskih civila i vojnika.

Kako su sirijski vojnici ušli na groblje i videli ko je sve tu sahranjen, tako je usledila njihova osvetnička reakcija. Počeli su da ruše i otkopavaju jedan ili dva groba (ne sve), jer su pouzdano znali da su tu sahranjeni najveći zločinci sirijskog rata.