Vatreno oko, korona, test
Tanjug
Vatreno oko, korona, test

Tanjug

Foto: Tanjug

U saopštenju je navedeno da su im predati podaci iz istrage u vezi sa tim slučajem. Međutim, u objavi brazilskih zdravstvenih vlasti ne navode se detalji o smrti volontera – što je obrazloženo poverljivošću informacija osoba uključenih u klinička istraživanja, prenosi Glas Amerike.

Univerzitet u Oksfordu potvrdio je da planira nastavak ispitivanja vakcine - ukazavši da, kako je navedeno pažljivih provera, nema zabrinutosti za bezbednost kliničkih istraživanja.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Rojters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv COVID-19, sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Brazilski CNN izvestio je da je volonter bio dvadesetosmogodišnji muškarac iz Rio de Žanerira koji je preminuo usled komplikacija COVID-19.

Pozivajući se na neimenovane izvore, brazilski list "O Globo" objavio je da je volonter dobio placebo, a ne probnu vakcinu.

Savezni univerzitet Sao Paola, koji pomaže sprovođenje treće faze testiranja vakcine u Brazilu, u odvojenom saopštenju, objavio je da je preminula osoba bila brazilske nacionalnosti. Prebivalište osobe nije saopšteno.

Brazilske vlasti iskazale su nameru da kupe britansku vakcinu i nastave da je proizvode u sopstvenom biomedicinskom istraživačkom centru u Rio de Žaneiru.

Konkurentsku vakcinu kineske kompanije Sinovek ispituje institut Butantan iz Sao Paola.

Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins u Brazilu je od posledica korona virusa preminulo nešto manje od 155.000 ljudi. Prema istom izvoru – ukupan broj obolelih građana premašio je pet miliona i dvesta hiljada.

Pročitajte i: