Kina
screenshoot/Youtube
Kina

screenshoot/Youtube

Kina, Foto: screenshoot/Youtube

Snimci koji su objavljeni prikazuju veliki broj indijskih vojnika koji u opremi za razbijanje demonstracija prelazi reku i maršira prema manjoj kineskoj jedinici. Na snimku se vide indijski vojnici sa šlemovima, opremljeni pendrecima, drvenim i metalnim palicama i štitovima na kojima piše "policija".

Kineski vojnici su takođe dobili pojačanje i na snimku se vide kako je veća jedinica u opremi dotrčala da pomogne ugroženim kolegama koja nije imala ništa od naoružanja.

Pred sam sukob kineski vojnici za eskalaciju optužuju indijske vojnike tvrdeći da su svoje šatore prebacili sa njihove strane granice. Snimak takođe sadrži početka masovne tuče. U jednom trenutku se vidi i ranjeni kineski vojnik sa okrvavljenom glavom kome se pruža prva pomoć.

Inače dvostrani sporazum koji su potpisali Indija i Kina zabranjuje obema stranama koje su i nuklearne sile da na spornoj granici koriste vatreno i artiljerijsko oružje. Njima je dozvoljeno da koriste manje sofisticirano oružje poput drvenih motki.

Posle ovog krvavog sukoba dve države nedavno su postigle sporazum o deeskalaciji i trenutno je u toku povlačenje trupa sa sporne granice. Eksalacija sukoba prošlog leta bila je najsmrtonosniji incident između Kine i Indije u poslednjih nekoliko decenija. Dve zemlje su međusobno ratovale za sproni region daleke 1962.