Korona
EPA/FEHIM DEMIR
Korona

EPA/FEHIM DEMIR

Korona, Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Zabeleženo je 1.649 novoobolelih, što je najmanji broj novoinficiranih u jednom danu od septembra prošle godine.

Ovo je dokaz da vakcine protiv korona virusa jesu efikasne. Britanija je među vodećim zemljama u svetu kada je u pitanju vakcinacija, a do sada je prvu dozu primilo više od 34,6 miliona ljudi, dok je drugu dozu primilo više od 15,4 miliona.

Zdravstveni zvaničnici kažu da ovakva statistika nije zabeležena od avgusta prošle godine. Poslednji put su jednu žrtvu imali 30. odnosno 3. avgusta 2020. godine. Dok je 30. juli 2020. bio jedini dan od početka panedmije u kom Velika Britanija nije prijavila nijednu žrtvu kovida-19.

Kojom ste se vakcinom vakcinisali?

 

Navode i da je primetan pad novoobolelih, ističući da je prošlog ponedeljka zabeležno 2.064 novih slučajeva zaraze. Današnji dan beleže kao dan sa najmanjim brojem novozaraženih još od septembra, kada je Britaniju krenuo da kosi drugi talas virusa.

Ipak, dodaju da i dalje treba biti oprezan, i da ove cifre treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su u pitanju "vikend brojke", kada dolazi do blagog zastoja u obradi izveštaja.

Britanija je do danas upotrebila 50 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a oko 30 odsto punoletnog stanovništva je primilo obe doze vakcine. Vlasti su zadovoljne ovakvim razvojem situacije i predviđaju da će Britanci moći mnogo opuštenije da žive tokom leta, a premijer Boris Džonson je rekao da ne vidi razlog da se odlaže sa popuštanjem mera koje je najavljeno za 17. maj.

Vakcina

EPA/GEORGI LICOVSKI

Vakcina, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Ipak, iako su brojke ohrabrujuće Džonson je upozorio građane da se ne raduju previše kada je reč o putovanjima, dodajući da bi dodavanje mnogo zemalja na "zelenu listu" moglo da poveća nivo zaraze. On je ovo saopštio nedugo nakon što je Evropska unija saopštila da planira da dopusti vakcinisanim Britancima da slobodno putuju u zemlje članice tokom leta.

Podsetimo, Velika Britanija je od početka pandemije zabeležila 4.421.850 slučajeva zaraze, a život sa ovom opakom bolešću izgubilo je 127.539 osoba. U januaru ove godine oborili su rekord kada su u jednom danu zabeležili više od 67.000 novozaraženih, a tokom decembra i januara beležili su mnogo dana u kojima je bilo više od 1.000 žrtava korona virusa.

I dalje zauzimaju neslavnu petu poziciju u svetu po broju preminulih, i sedmu po broju obolelih od kovida.