RAT U EVROPI Žestok odgovor iz Rusije - Pokrenuo ga je Zapad

Poslanik Državne dume Rusije Artjom Turov reagovao je na izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sukob u Donbasu i ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „ratom u Evropi“, ocenivši da je Zapad odgovoran za pokretanje borbi

Donbas
Donbas, Foto: EPA

„Te događaje u Ukrajini je podržala upravo Evropa, podržavajući državni prevrat i dolazak nezakonite vlasti, što je izazvalo niz protesta na jugoistoku“, izjavio je on za „Duma TV“.

Turov je podsetio na krvavi sukob u Donbasu i događaje iz 2. maja 2014. godine u Odesi, kao i na kršenje slobode govora u Ukrajini.

„Zelenski bi najpre trebalo da pozove na odgovornost učesnike i iz onih zemalja sa kojima sada razgovara i traži podršku“, smatra političar.

On je istakao da Zapadu nije potrebna snažna Ukrajina, jer ona predstavlja instrument za obuzdavanje Rusije.

„Za nas je ukrajinski narod bio i ostaje bratski i Rusija nije planirala nikakve agresije. Mi samo štitimo svoje interese i naše građane“, dodao je.

Kijev — glavni destabilizator u regionu

S tim u vezi, šef odeljenja Instituta zemalja Zajednice nazvisnih država (ZND) Vladimir Evsejev je za Radio Sputnjik izjavio da je Ukrajina glavni destabilizujući faktor u regionu.

„Glavni provokator zaoštravanja situacije u Donbasu je ukrajinska strana. Upravo je ona povećavala vojno prisustvo“, smatra ekspert.
Kako je rekao, ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ne utiče na bezbednost na kontinentu ako se zemlje NATO-a ne upuštaju u provokacije.

Ranije je ukrajinski lider na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije izjavio da sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“.

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj pretnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Povezane vesti