TITOV GOVOR KOJI JE ZAPALIO JUGOSLAVIJU Ono što je rekao o ustašama zaprepastilo je Amerikance, a onda je spomenuo užase u Jasenovcu

Govor Josipa Broza Tita iz 1961. godine postao je veoma popularan nakon svetske televizijske premijere filma "Dara iz Jasenovca"

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Shutterstock

Titov govor je pre svega usmeren prema Amerikancima i njihovim diplomatama.

Ovaj govor održan je prilikom proslave 20-godišnjice ustanka naroda Jugoslavije u Užicu.

- Mi znamo da ima dosta ljudi u svetu koji ne vole našu zemlju. Mnogi rekacionari na Zapadu otvoreno govore da ne vole našu zemlju, štaviše mnogi je i mrze, ali mi to razumemo. Oni gledajući na našu zemlju polaze iz svojih ličnih, klasnih interesa, a kada se radi o takvom jednom drastičnom slučaju kao što je priprema održavanja neke ustaške svečanosti u Americi i njeno povezivanje sa danom uspomene na američke žrtve u Drugom svetskom ratu onda se tu ne radi samo o interesima pojedinaca koji iza toga stoje. Ima li veće ironije od izjednačavanja ustaša sa palim američkim vojnicima protiv kojih su se Pavelićevi borili u prošlom ratu? Zar se mogu onih 150.000 ustaša koji su poginuli u borbi protiv naše narodnooslobodilačke vojske, koja je u Drugom svetskom ratu bila saveznik Amerikanaca izjednačiti sa palim američkim vojnicima, sa onim istim avijatičarima koje su ustaše hvatale i ubijale, kada su bili prisiljeni da se spuste na teritoriju koju su ustaše kontrolisale? Zar američki narod može da dozvoli da na dan kada on proslavlja uspomenu na svoje pale sinove, tu uspomenu skrnave ustaške izbeglice istovremenim pomenom svojoj paloj ustaškoj sabraći? Mi ne možemo verovati da su američki građani, narod koji je izgubio svoje sinove u borbi protiv fašističkih viteških armija u čije redove spadaju i Pavelićevi koljači mogu složiti da se na taj način i uopšte u njihovoj sredini odaje počast ustaškim krvnicima koji su pobili na stotine hiljada srba i hrvatskih rodoljuba. Gospodin, član Kongresa koji se zalaže za tu ustašku proslavu, bolje bi bilo da dođe ovde kod nas i da obiđe samo jedno mesto na kome je bio ustaški logor smrti, recimo Jasenovac i da neposredno od tamošnjeg naroda vidi i čuje šta su ustaše radile u vreme rata u ovoj našoj zemlji - završio je Tito.

Mnoge istorijske činjenice o ustraškim zločinima i logoru Jasenovac decenijama su bile zaboravljene. Neke su slučajno, a neke pak namerno skrajnute. Film "Dara iz Jasenovca", srpski kandidat za najveću filmsku nagradu Oskar, ponovo je probudio sećanje na stravične zločine koje su činjeni tokom Drugog svetskog rata sa ciljem da se ovakva zlodela više nikada ne ponove.

Povezane vesti

  • Korisnik: kiborgns
    23/02/2021 - 10:47
    Lep govor ali nazalost samo govor.Tito je abolirao ustaske zlocince u SFRJ a one koji su pobegli nije prstom mrdnuo da uhvati.Al zato je bio veoma azuran u hvatanju cetnika i Draze Mihajlovica.Njega je odma uhvatio i streljao.A Pavelica?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA