OTKLON EVROPSKE UNIJE OD UKRAJINE Ministar Šalenberg: Treba naći alternativu članstvu...
EPA

Šalenberg je, u obraćanju na 14. evropskom medijskom samitu u Le am Arlbergu, istakao da kada je o Ukraini reč i njenom pristupanju EU potrebno naći drugi put od unopravnog članstva.


Šalenberg je kazao da razume emocionalnost trenutka, ali da postoje Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija koje dugo čekaju na pristupanje.

„Ne sme se napraviti greška da se zbog ispravnog fokusa na Ukrajinu izgubi iz vida Zapadni Balkan, ali i Moldavija i Južni Kavkaz“, upozorio je on.

Naglasio je da se moraju naći drugi modeli umesto punopravnog članstva, podsećajući da postoji Evropska ekonomska zajednica ili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Šalenberg je, s tim u vezi, zatražio veću fleksibilnost.

Kazao je da je nepobitno da je neophodno dalje produbljivanje odnosa.

Njegova izjava izazvala je burne reaakcije, kako u Ukrajini, tako i Rusiji.

Ruski i ukrajinski mediji su njegovu izjavu protumačili kao jasno „ne“ Beča učlanjenju Kijeva u EU.

Ukrajinski onlajn mediji su izjave Šalenberga objavile pod naslovom „Ministarstvo spoljnih poslova Austrije odbije učlanjenje Ukrajine u EU“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleh Nikolenko rekao je da smatra te izjave „strateški kratkovodima“ i da one ne odgovaraju interesima ujedinjene Evrope.

On je, za agenciju Ukrinform, rekao da Šalenberg ignoriše činjenicu da ogromna većina stanovništva zemalja osnivača EU podržava članstvo Ukrajine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ivan

25.04.2022 00:05

Onda Srbija treba da siđemo sa tog puta jer ako se u EU ulazi iz rata, sa razrušenom privredom i ekonomijom, sa razrušenim institucijama, korupcijom i kukastim krstom na ramenu onda je to početak kraja EU a BREXIT bio pun pogodak! EU znači pravni poredak, demokratiju, jake institucije zapravo sve ono što Ukrajina u ovom trenutku nema a pitanje je da li će ih ikada i imati !?