RUSKI MINOBACAČI NAPRAVILI PAKAO U PRAVCU SEVERSKOG! "Elitne jedinice poslate u Bahmut" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Društvene mreže/printscreen

Najžešće borbe i dalje se vode za Bahmut. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da njihove snage rade na jačanju defanzivnih linija i pozicija duž granica sa Belorusijom i Rusijom.

Kijev saopštava i da je 31 ukrajinsko dete vraćeno iz Rusije u zemlju.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da će Ukrajina nestati jer kako kaže nikom nije potrebna, ni Evropi, SAD, Africi, Latinskoj Americi, Aziji, niti Rusiji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se ta zemlja vratiti na Krim, ocenjujući da će se tada vratiti mir u svetu.

 Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je ideju o pregovorima o prekidu vatre između dve strane.

Na društvenim mrežama, u međuvremenu, pojavila se nova serija poverljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Snimak okršaja okom drona

22:57 - Tenk grupacije „Zapad“ licem u lice sa položajem boraca OSU.

Podešavanje vatre vrši operater UAV.

Prvi snimci iz britanskih samohodnih topova AS-90 u Ukrajini

22:22 - Britanski premijer Riši Sunak je 14. januara zvanično najavio novi paket pomoći Ukrajini, koji je uključivao, uz različitu opremu, samohodne topove AS-90 u količini od 30 jedinica.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo rad najnovijeg radara "Niobijum"

21:50 - Sistemi Niobijum, koji su u upotrebu ušli početkom prošle godine, u stanju su da otkriju, ne samo neprijateljske avione i helikoptere, već i bespilotne letelice od kompozitnih materijala koje je teško otkriti.

 

 

Novi napad na pravoslavnu crkvu u Ukrajini

20:41 - UPC najavila novi pokušaj nasilnog zauzimanja Saborne crkve Aleksandra Nevskog u Kamenec-Podolskom (Hmeljnička oblast Ukrajine), prenose ukrajinski mediji snimak sa lica mesta.

 

 

Drugi ugao snimka rušenja mosta

19:33 - Evo kako je Su-34 pogodio most u Ukrajini.

 

 

U Sjedinjenim Državama su rekli u kojim pravcima Bahmut otvara udare

18:41 - Kontrola nad Artemovskom omogućiće udare ka severu i zapadu, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona, u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.  

Celu vest pročitajte OVDE.

Čudom preživeo: Tenk je radio po nama!

17.00 - Tenk savršeno radi sa udaljenosti od 1100 metara.

Militant OSU je pokazao rad ruskog tenka i ispričao kako su on i njegove kolege umalo poginuli.

 

 

Poljska do jula suspendovala uvoz ukrajinskog žita

16.48 - Ukrajinsko žito će imati dozvolu samo za tranzit kroz Poljsku "najmanje do jula", rekao je zamenik ministra poljoprivrede Poljske Januš Kovalski.

Ukrajinsko-poljski sporazum o žitu je prvi korak u rešavanju poljoprivredne krize u Poljskoj zbog velikog priliva jeftinih ukrajinskih žitarica, naveo je Kovalski.

"Svi proizvodi moraju proći kroz Poljsku, ali ne smeju ići na štetu poljskih poljoprivrednika i tako izazvati krizu sa hranom", naglasio je Kovalski.

"Procurila" nova serija poverljivih američkih obaveštajnih podataka

16.23 - Nova serija poverljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija.

Prema pisanju Njujork tajmsa, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Najnoviji dokumenti pronađeni su u petak na Tviteru i drugim sajtovima, dan nakon što su visoki zvaničnici Bajdenove administracije priznali da istražuju potencijalno curenje poverljivih ukrajinskih ratnih planova, uključujući procenu sposobnosti ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Jedan slajd, datiran od 23. februara, nosi oznaku tajnosti, što znači da nije trebalo da se deli sa predstavnicima stranih država.

Mik Malroj, bivši visoki zvaničnik Pentagona, rekao je da curenje poverljivih dokumenata predstavlja značajno narušavanje bezbednosti koje bi moglo da ometa ukrajinsko vojno planiranje.

Po svemu sudeći, dokumenti koji su procurili daleko prevazilaze visokopoverljivi materijal o ukrajinskim ratnim planovima. Bezbednosni analitičari koji su pregledali dokumente koji su se pojavili na sajtovima društvenih medija kažu da sve veći broj uključuje i osetljive slajdove o Kini, indo-pacifičkom regionu, Bliskom istoku i svetskom terorizmu.

Кijev je bacio elitne trupe kod Artjomovska, na koje je računao u kontraofanzivi

16.02 - Zvanični Кijev je bio prinuđen da prebaci elitne trupe u Artjomovsk, na šta su vlasti računale tokom kontraofanzive. O tome piše Njujork tajms, pozivajući se na tajne američke dokumente koji su procurili na mrežu, čije curenje može biti lažna ili namerna dezinformacija.

„Elitne jedinice su ušle u bitku. Međutim, to je dovelo do strateških troškova za Ukrajinu“, navodi se u publikaciji.

 

 

UKRAJINSKO ORUŽJE ODLETELO U VAZDUH Ruska vojska nanela teške gubitke Oružanim snagama Ukrajine

15.50 - Nema stajanja za ruske komandose.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSI "PAMETNOM BOMBOM" REŠILI OGROMAN PROBLEM! Peciznim udarom srušen ključni most na frontu (VIDEO)

15.40 - Na Telegramu je osvanuo snimak uništavanja mosta u Černigovskoj oblasti

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski minobacači su napravili pakao u pravcu Severskog (VIDEO)

15.29 - Na snimku se vidi kako se neprijateljska borbena vozila pešadije i skladište municije epski uzdižu u nebo.

Svaki savremeni akcioni film sa fensi specijalnim efektima im zavidi.

 

 

Šta je sledeće? - Plišane granate? Oklop na naduvavanje?

14.58 - Ukrajinski vojnici su dobili šlemove od „plastike“. Vojnici ne kriju iznenađenje. Šta je sledeće? Vodeni pištolji? Plišane granate? Oklop na naduvavanje?

 

 

Specijalne snage grupe "Odvažnih" uspešno su gađale artiljeriju i ATGM odred ukrajinskih militanata (VIDEO)

14.15

 

 

Vagner grupa pokušala da kupi oružje od Turske?

14.10 - SAD su navodno dobile pristup "unutrašnjim planovima" Vagner grupe, a koji su pokazali da je grupa "pokušavala da kupi oružje od Turske, saveznice NATO-a", objavio je Vašington post 8. aprila, pozivajući se na poverljive ratne dokumente koji su nedavno procurili na internet.

Zapad šalje oružje stvoreno "za treći svetski rat sa Rusijom"!

14.08 - SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem specijalno dizajniranim da se suprotstave Rusiji, saopštila je Maja Кarlin

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski BTR-4 pretvoren u limeni roštilj (VIDEO)

13.48

 

 

"AVION MORA ZAVRŠITI NA CRVENOM TRGU" Ukrajinski bankar nudi nagradu za teroristički napad na Moskvu! (VIDEO)

13.46 - Obećao je nagradu od 20 miliona grivni

Celu vest pročitajte OVDE.

Bahmutov "Put smrti": Vojna oprema Oružanih snaga Ukrajine zatrpana u blatu (VIDEO)

12.57 -  Turski oklopni automobil Кirpi vuče tenk.

Ovi putevi su pod stalnom vatrom ruskih trupa.

 

 

Ukrajina u zadnjih 24 sata odbila više od 50 ruskih napada

12.31 - Više od 50 ruskih napada odbijeno je u poslednja 24 sata, prema Glavnom štabu ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je izvela četiri raketna i 40 vazdušnih napada, kao i 58 napada raketnim sistemima, prema jedinici koja nadzire operativno upravljanje kijevskim trupama.

Glavni štab je dodao da "neprijatelj ne prestaje koristiti terorističku taktiku" i da će verovatnost daljnjih raketnih i vazdušnih napada "i dalje biti visoka".

Glavni napori Moskve usmereni su na područja Liman, Bahmut, Avdiivka i Marin, dodaje se.

Ukrajinska protivvazdušna obrana takođe je izvela 12 napada na područja u kojima su bili ruski okupatori i oborila 14 borbenih bespilotnih letelica, tvrdi Glavni štab.

Borci grupe "Odvažnih" su osvojili trofeje na još jednom uporištu OSU kod Červonopopovke (FOTO)

12.00

 

 

"Iz Poljske stiže 200 borbenih vozila"

11.41 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti.

Zelenski je rekao da Kijev očekuje da Poljska isporuči avione "mig-29", minobacače i dodatne projektile takođe vrlo brzo, preneo je Kijev independent.

Objava Zelenskog došla je nekoliko dana nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da je Ukrajina naručila 100 "rosomaka" iz Poljske.

Poljska novinska agencija javila je 1. aprila, citirajući Moravjeckog, da će pešadijska vozila "biti plaćena evropskim novcem", ali takođe i "američkim novcem koji je dat Ukrajini".

UPC služi službu povodom Cvetne nedelje na ulici (VIDEO)

11.32 - UPC služi službu povodom Cvetne nedelje na ulici na teritoriji Кijevo-pečerske lavre, dok je služba raskolničke PCU u toku u Trpeznoj crkvi manastira.

 

 

Komandir desantne čete o bekstvu Oružanih snaga Ukrajine pod njihovim naletom

10.54 - Militanti Oružanih snaga Ukrajine često ne mogu da izdrže nalet ruske vojske i napuštaju svoje položaje. Ovo je rekao komandir desantne čete sa pozivnim znakom „Jastreb”.

„Četa je izvršila zadatak juriša na uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Neprijatelj je spreman, ali zahvaljujući koordinisanim akcijama jurišnih grupa ne može da izdrži navalu i često napušta položaje ili se predaje“, rekao je komandant.

Ranije je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao da su Oružane snage Ukrajine počele aktivnije da se predaju ruskoj vojsci zbog shvatanja uzaludnosti otpora.

 

 

"KRVOPIJA" STIGLA NA RATIŠTE Ukrajinci oduševljeni češkom artiljerijom! (VIDEO)

10.18 - U video snimku objavljenom na društvenim mrežama, ukrajinski vojnik objašnjava koliko su zadovoljni češkom artiljerijom i kolika je razlika između nje i sovjetske MLRS Grad.

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

Formirana specijalna grupa za borbu protiv zapadnih tenkova

09.56 - Specijalne grupe za borbu protiv tenkova, koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje, formirane su u Ruskoj Federaciji po nalogu zamenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova.

"Hapšenje" kvadrikoptera u DNR

09.30

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata:

09.15 - Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade na liniju Svatovo-Кremennaja.

- Ruske snage nastavljaju da grade uspehe oko Bahmuta, tenzije eskaliraju između Vagnerove grupe i konvencionalnih ruskih snaga zbog taktičkih uspeha „muzičara“ na frontovima.

- Ruski izvori nastavljaju da spekulišu o planiranoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine na jugu Ukrajine, uključujući i iznošenje hipoteze o mogućem ukrajinskom amfibijskom iskrcavanju kroz rezervoar Кahovka.

- Dinamika upotrebe artiljerije na ratištu u Ukrajini odražava činjenicu da je ruske snage koriste da nadoknade svoje loše ofanzivne sposobnosti.

 

 

Pogođena akumulacija tehnike u Orehovu

08:35

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:08 - Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade na liniju Svatovo-Кremenaja.

 

 

Nova isporuka oružja

07:32 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti.

Ceo tekst pročitajte OVDE

OSU nema dovoljno municije

07:01 - Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno municije i primorane su da ograniče njenu upotrebu na bojnom polju, piše američki list „Vašington post“.

Dodaje se i da ukrajinska vojska nema dovoljno municije za izvođenje kontranapada zbog čega mora pažljivije da bira ciljeve za granatiranje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading