UKRAJINCI SE MASOVNO PREDAJU OKO AVDEJEVKE?! Iz Bahmuta traže koridor za izvlačenje - Kijev mora da reaguje
Facebook

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, traže i da se „operaciji povlačenja" obezbedi potrebna „artiljerijska podrška".

Navodno na napuštanju Bahmuta (Artjomovska) insistiraju pripadnici 53. i 93. mehanizovane brigade i 3. operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine. Uz  obrazloženje: da će, u suprotnom, za koji dan biti opkoljene.

          
Strah od opkoljavanja je sasvim realan.
          
Jevgenij Prigožin, osnivač ruske borbene formacije "Vagner" koja nosi glavni teret borbi za Bahmut (ruski padobranci joj štite bokove), objavio je da ljnjegovi borci već kontrolišu 80 odsto Bahmuta.
        
Ako poluopkoljeni Ukrajinci ne dobiju „zeleno svetlo" iz Kijeva, moguće je da će samoinicijativno napustiti položaje, a to u „donbaskom ratu", koji traje od 2014-te, neće biti ništa posebno novo.
          
Savetnik predsednika Donjecke Republike, Igor Kimakovski, upravo je izjavio da je ukrajinska vojska počela da se masovno predaje oko Avdejevke
          
Nije precizirao šta podrazumeva pod „masovno" i da li to znači da je Avdejevka, za koju se borbe vode već godinu dana, pred kapitulacijom.
          
Taj manji grad je veliko ukrajinsko utvrđenje, a Rusi su uspeli da ga manje opkole nego Bahmut. Međutim, prilično su ga odsekli od puteva za snabdevanje, pa to može biti glavni razlog masovnog bacanja oružja.
          
Situacija sa Avdejevkom i Bahmutom dodatno će ohrabriti i naoružati argumentima američke analitičare koji, poput bivšeg analitičara CIA Rejmonda Mekgoverna, upozoravaju:
          
- Nespremnost SAD da priznaju realno stanje stvari u Ukrajini mogla bi da dovede do neuspeha planova Vašingtona usmerenih prema Rusiji.
          
Mekgovern već upozorava svoje: „Dalja eskalacija u Ukrajini neće dovesti do naše pobede, ali bi mogla da izazove nuklearni rat. Nedavno curenje dokumenata Pentagona, koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove Vašingtona i NATO-a da ih ojačaju, ukazuje na laži generala Marka Milija i sekretara za odbranu Lojda Ostina o sposobnostima Oružanih snaga Ukrajine. Netačna procena ukrajinske situacije može se okrenuti protiv samih SAD".
           
Makgovern otvoreno ukazuje da ruska vojska na bojnom polju u roku od mesec dana može zauzeti pozicije koji će primorati kijevske vlasti i njihove zapadne saveznike na pregovore.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading