NOVA VRSTA ORUŽJA STIGLA NA FRONT! Britanci otkrili: Ukrajinci se povlače pod naletom Rusa iz paklenog mesta! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Premijer Ukrajine Denis Šmihal istakao je da je za Kijev od ključne važnosti da se ove godine započne sa obnovom zemlje. 

Američki državni tužilac potvrdio je da je uhapšen Džek Tešira, osumnjičeni za curenje tajnih dokumenta SAD vezanih za rat. 

Tešira, pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa, osumnjičen je da je pod nadimkom "Luka" delio poverljive dokumente ostalim članovima zatvorene grupe na "Diskordu".

Nemačka je odobrila zahtev Poljske za izvoz pet starih borbenih aviona "mig-29" kako bi se ojačale vazdušne snage Ukrajine protiv Rusije.

Kremlj je odbacio tvrdnje da je predsednik Rusije Vladimir Putin lično odobrio hapšenje novinara Volstrit džornala Ivana Gerškoviča, optuženog za špijunažu u Rusiji.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 414. dan rata u Ukrajini

Ukrajinski vojni analitičari izveštavaju večeras:

22.50 - „Situacija je veoma komplikovana.
Neprijatelj želi da probije Ivanovskoe - stoga je tamo bacio većinu raspoloživih rezervi (uglavnom jurišne grupe)..

- Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine ranije je saopštio da ruske snage nastavljaju ofanzivu u centru grada i pokušavaju da ga opkole sa severa i juga, jurišajući na Bogdanovku i Ivanovsko.

- Svakodnevno na ovom području ruske trupe izvode do 50 jurišnih akcija i više od 500 granatiranja iz celog spektra naoružanja.

 

 

Rusi nastavljaju napredovanje u Bahutu (VIDEO)

22.32 -  Vagnerovi borci nastavljaju napredovanje u Artejmovsku, hvatajući neprijatelja u kleštima. Dopisnik RIA Novosti je posmatrao borbeni rad.

 

 

U regionu Zaporožja vlada moćna vibracija: Dejstvuje ruska avijacija

22.02 - Vazdušno-kosmičke snage RF su odlučile da igraju na velike uloge i sada aktivno koriste FAB-500 protiv neprijateljskih ciljeva.

 

 

MOČNI "ZMAJ" UDARIO, KAO VULKAN DA JE PRORADIO! Putinovo oružje posejalo stah u Bahmutu (VIDEO)

21.18 -  U Bamutu se vode stavične bitke o čemu direktno svedoči snimak koji se pojavio na Telegramu.

Celu vest i snimak pogledjte OVDE.

Ruski stručnjak razočaran situacijom u Ukrajini 

21.05 - "Nismo postigli rezultate koje smo planirali"

Celu vest pročitajte OVDE.

Kreću na Krim?

20.34 - Ukrajina će "testirati i koristiti" svako oružje koje nije zabranjeno za oslobađanje svoje teritorije, uključujući Krim koji je Rusija okupirala, poručio je danas šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

"Krim je teritorija Ukrajine i tamo ćemo testirati i upotrebiti oružje koje nije zabranjeno međunarodnim zakonima, a koje će pomoći u oslobađanju naših teritorija", napisao je on na Tviteru.

Nova vrsta oružja je već na frontu: borbeni hibrid kopno-more (FOTO)

20.02 -  Na artiljerijskim traktorima ATS-59G postavljene su brodske 25-mm artiljerijske nosače 2M-3M.
Ova terenska vozila su nedavno izvučena iz skladišta.

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane (VIDEO)

19.42 - Na delu fronta ka Кupjansku sprečeno je delovanje pet ukrajinskih diverziono-obaveštajnih grupa;

- Ruske snage likvidirale su 80 ukrajinskih vojnika u pravcu ka Кrasnom Limanu, a ka Кupjansku 60;

- Jednice „Vagner“ vode intenzivne borbe kako bi zauzele zapadne delove Artjomovska, a podršku im daju vazdušno-desantne snage koje onemogućavaju pokušaje Ukrajinaca da u grad dovuku dodatnu municiju i rezervne snage. Izvedeno je 14 letova;

- U poslednja 24 sata ukrajinske snage izgubile su ukupno 340 vojnika u pravcu Donjecka;

- Od početka operacije ruske snage su uništile preko 9.500 specijlanih vojnih vozila;

- Uništeno je skladište municije ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti;

- Ruske jedinice su u Hersonskoj oblasti likvidirale 34 ukrajinskih vojnika i višecevni bacač raketa „Grad“.

 

 

UNIŠTENA RUSKA JEDINICA "SPECNAZ"?

19.07 - Američki špijuni objavili jezive podatke!

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništeno skladište municije OSU (VIDEO)

19.06

 

 

Dve milijarde evra za obnovu Ukrajine

18.47 - Ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao je posle sastanak sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom le Merom da je Pariz spreman da obezbedi Kijevu dve milijarde evra kroz dugoročne programe.

On je dodao da će sredstva biti namenjena za obnovu Ukrajine.

ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU? Ukrajinske trupe opkoljene, ali Vagner još ne sme da uđe u ove delove grada!

18.30 - Uzimajući u obzir prisustvo stranih plaćenika, jedinica ukrajinske Nacionalne garde, snaga Teritorijalne odbrane i vojnih jedinica, ukupan broj ukrajinskih vojnika u gradu mogao bi biti nešto veći od 6.000.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski artiljerci uništili su neprijateljsko borbeno vozilo pešadije u pravcu Seversk (VIDEO)

18.05

 

 

Amerika izdaje vize ruskoj delegaciji

17.48 -  Američka strana počela je da izdaje vize ruskoj delegaciji koju predvodi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za učešće u sednicama Saveta bezbednosti UN u Njujorku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Međutim, ostaje nejasna situacija sa izdavanjem viza ruskim novinarima koji bi trebalo da prate rad naše delegacije u SB UN", dodaje se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo podseća da je Rusija 1. aprila preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN.

Snažno dejstvo ruske artiljerije kod naselja Velika Novoselka (VIDEO)

17.01 - Artiljerci 5. armije podigli su u vazduh skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, kao i dve tačke privremenog razmeštaja neprijatelja.

 

 

Stižu haubice iz Danske

16.10 - Ukrajina će u narednim nedeljama dobiti 19 artiljerijskih sistema francuske proizvodnje, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Danska vlada je u januaru objavila da će donirati artiljerijsko oružje, nakon što je Kijev zatražio od Kopenhagena da ih isporuči.

Britanci: Ukrajinci se povlače u Bahumtu

15.00 -  OSU se u Bahmutu povlači pod pritiskom Vagnera i Vazdušno-desantnih snaga, koje imaju poboljšanu interakciju - saopštili su britanski obaveštajci

- Ruska vojska i Vagner su poboljšali saradnju u Bahmutu i   nastavili ofanzivu, primoravajući  Oružane snage Ukrajine na organizovano povlačenje.

- Naročito, jurišne grupe PMC „Vagner“ nastavljaju da napreduju u centralnom delu Bahmuta, a ruske Vazdušno-desantne snage ih pokrivaju sa boka – ka severu i jugu.

- Ukrajinske snage imaju značajne poteškoće u snabdevanju, ali su se sa pozicija koje su bile prinuđene da ustupe organizovano povukle, navodi se u novom izveštaju.

- „Ukrajinske trupe su i dalje u defanzivi u zapadnim delovima grada“, ali su u poslednjih 48 sati bile pod posebno teškim granatiranjem.

 

 

"Ruska Pacifička flota u stanju visoke pripravnost"

14.27 - Rusija je stavila svoju Pacifičku pomorsku flotu u stanje visoke pripravnosti u okviru iznenadne kontrole u cilju izgradnje odbrambenih sposobnosti, javili su ruski državni mediji pozivajući se na ministra odbrane Sergeja Šojgua.

"Glavni cilj ove inspekcije je povećanje sposobnosti Oružanih snaga da odbiju agresiju potencijalnog neprijatelja iz pravca okeana i mora", rekao je Šojgu, prenela je agencija RIA.

Ukrajinci se povlače

12:20 - Ukrajinske trupe su prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u gradu Bahmutu, jer Rusija vrši novi napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana, saopštili su britanski obaveštajci.

"Ukrajinska odbrana još uvek drži zapadne četvrti grada, ali je izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati. Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdevanju", objavilo je u dnevnom izveštaju britansko Ministarstvo odbrane.

Nuland: Amerika će nastaviti da predaje Ukrajini sredstva ruskih biznismena

11:34 - Vašington planira da razvije praksu da kapital koji je konfiskovan od ruskih biznismena predaje Ukrajini, a takođe razmatra mogućnost da zamrznutu imovinu Centralne banke Rusije preda Kijevu, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na forumu američko-ukrajinskog partnerstva.

- U februaru smo objavili izdvajanje prve tranše u okviru tih ovlašćenja (za konfiskaciju privatnih sredstava) u iznosu od 5,4 miliona dolara i planiramo nove. Naravno, razgovara se i o sudbini oko 300 milijardi dolara imovine Centralne banke Rusije koje smo zaplenili naši saveznici i mi - saopštila je Nuland.

Mediji: Kijev do juna neće dobiti PVO sistem koji je obećao Zapad

10:58 - Francuska je saopštila Italiji da savremeni sistem PVO Samp/T, koji su dogovorile da pošalju Kijevu, neće biti spreman za isporuku do juna iako je ranije najavljivano da će sistem stići u Ukrajinu ovog proleća, piše list „Politiko“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila u javnost.

Ranije su italijanski mediji saopštili da Italija i Francuska nameravaju da isporuče Kijevu sistem Samp/T sa protivvazduhoplovnim raketama „aster“ ukupne vrednosti 800 miliona evra.

Kineski ministar odbrane uskoro u Moskvi

10:24 - Kineski ministar odbrane Li Šangfu boraviće u zvaničnoj poseti Rusiji od 16. do 19. aprila, izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei.

On je rekao da će Li posetiti Rusiju na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

 Li će tokom posete Ruskoj Federaciji razgovarati sa rukovodstvom ruske vojske i posetiti ruske vojnoobrazovne ustanove.

"Hajmars" ciljao LNR

09:57 - Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata četiri puta gađali nekoliko mesta u LNR iz sistema "hajmars".

Na meti su bila mesta Svatovo, Rubežno i Troicko na koje je ispaljeno 17 raketa.

EU sprema 11. paket antiruskih sankcija

09:30 -Evropska unija se sprema da uvede 11. paket sankcija protiv Rusije, izjavila je evropska komesarka za finansijsku stabilnost Mejrid Makgines.

- Evropa je uvela deset paketa sankcija. Imaćemo još jedan paket - saopštila je komesarka.

Kako je istakla, EU treba da bude sigurna da Rusija neće uspeti da nađe način da zaobiđe ograničenja.

Kijev: Najžešće borbe za Bahmut i Marjinku

08:52 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se najžeće borbe sa ruskim snagama nastavljaju za Bahmut i Marjinku.

Kako se navodi u saopštenju, ruske trupe, uprkos velikim gubicima, nastavljaju pokušaje da napreduju na četiri pravca fronta, kod Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marjinke, prenosi Unian.

Dodaje se da su ukrajinske snage na tim pravcima proteklog dana odbile 49 napada, a da se na bahmutskom operativnom pravcu nastavljaju teške borbe za sam grad.

Odobreno milijardu evra za troškove municije

08:27 - Savet Evropske unije odobrio je, u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), isplatu milijardu evra državama članicama kao naknadu za troškove municije koje su donirale Ukrajini iz postojećih zaliha.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Leopardi potopljeni u  močvarama

07:56 - Nemački tenkovi Leopard počeli su da deluju u pravcu Hersona, jedan od njih se već utopio u močvari kao rezultat dejstva ruskog diverzantskog odreda, oficira dobrovoljačkog bataljona Sokol.

Ruski lovci zabeležili su upotrebu nemačkih protivvazdušnih raketnih sistema sa ukrajinske strane, pretpostavlja se da su ih kontrolisali plaćenici iz Nemačke.

"Živi štit" oko Artjomovska

07:23 - Ukrajinska komanda drži Artjomovsk „živim štitom” svoje vojske, a ne dobro izgrađenom odbrambenom i utvrđenom bojom, rekao je jedan od komandanata Vagnerove grupe, koji je učestvovao u jurišu na centar grada.

- Govoreći o pripremi ukrajinske vojske za odbranu, dolazimo do zaključka da ona uopšte nije postojala. Negde postoje rovovi, neke male vatrene strukture. Mislim da su odlučili da jednostavno sve to zatvore ljudskim resursima. „Bahmut je mlin za meso“ – to je zato što ukrajinska vojska brani Artjomovsk živim ljudima, živim štitom - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading