RUSI SVIM SILAMA POKUŠAVAJU DA OSVOJE OVAJ GRAD U poslednjih nedelju dana potrošili pola miliona municije (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je u četvrtak da su značajna ruska pojačanja pretvorila severni front u oblasti Harkova u epicentar neprijateljstava, "gde neprijatelj koncentriše svoje glavne napore". Vlasti u Kupjansku procenjuju da oko 12.000 ljudi, uključujući više od 600 dece, sada podleže naredbama za evakuaciju, prenosi CNN.

Rusija se već nekoliko nedelja sprema da napadne Kupjansk. U julu, Serhij Čerevati, ukrajinski portparol Istočne vojne grupacije, upozorio je da je Rusija dramatično pojačala svoje snage u regionu.

- Neprijatelj je koncentrisao veoma moćnu grupaciju na pravcu Liman-Kupjansk, sa više od 100.000 ljudi, više od 900 tenkova i više od 370 raketnih bacača - rekao je Čerevati i dodao da ruske snage "sve stavljaju u probijanje kroz ukrajinsku odbranu".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da su njegove snage zauzele ukrajinske položaje i osmatračnice oko sela Vilšana, severoistočno od Kupjanska. Koncentrišući svoje napore na Kupjansk i okolinu, Rusija se nada da će zaustaviti ukrajinske trupe u regionu, sprečavajući ih da pomognu u kontraofanzivi Kijeva na drugim mestima, posebno u pokušajima da povrate teritoriju oko Bahmuta, južno od Kupjanska u regionu Donjecka.

Ova strategija takođe ima za cilj da približi Rusiju jednom od njenih navedenih ciljeva – obezbeđivanju celog istočnog regiona Luganska i mogućem dostizanju prirodne barijere Oskil. Rusija je pokušala da iskoristi potencijalne ranjivosti ukrajinske odbrane gde je sumnjala da su jedinice slabije.

Otkako je u septembru prošle godine ponovo zauzela Kupjansk i druge delove Harkovske oblasti, Ukrajina je krenula u ambicioznu ofanzivu na jugu. Njene snage su razvučene na više tačaka, duž linije fronta koja se proteže skoro 1.000 kilometara. Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage potrošile pola miliona municije u poslednjih nedelju dana samo na frontu Kupjansk-Svatove.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading