UKRAJINCI PROBILI DEO RUSKE ODBRANE Ugrožen krvlju osvojen Prigožinov poklon Putinu!
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ruske vlasti potvrdile su u nedelju da je šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći prošle nedelje u eksploziji. Ali dok Kremlj nastavlja da vlada Vagnerom, veoma značajna pobeda koju je Prigožin dao predsedniku Vladimiru Putinu — zauzimanje ukrajinskog grada Bahmut — je pod pretnjom.

Ukrajinske trupe jurišale su na ruske položaje u blizini desetkovanog industrijskog grada i, južnije, konačno su probile prvu liniju odbrane Moskve kako bi ponovo zauzele mali grad Robotin.

„Sada možemo da vidimo ruske linije snabdevanja“, rekao je ukrajinski komandant na frontu u regionu koji nosi pozivni znak Skala. „Siguran sam da ćemo odavde ići brže.

Ukrajinski specijalci pomogli su u brutalni borbi da se uđe u grad. Video koji je objavila ukrajinska vojska prikazuje bliske promašaje — i direktne pogotke. Na jednom snimku, vojnik nagazi na minu, ali biva evakuisan živ, iako teško povređen.

„Robotine je oslobođen. Naše snage napreduju jugoistočno od Robotina“, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar u izjavama u ponedeljak.

Napredovanje duž južnog fronta, dok se ukrajinske trupe susreću sa ruskim snagama ukopanim miljama rovova i hektara minskih polja, podstaklo je debatu o kapacitetu Kijeva da ponovo preuzme svu okupiranu teritoriju, ali neki stručnjaci kažu da je ponovno zauzimanje Robotina jasan dokaz ukrajinske sposobnost probijanja odbrambenih linija Rusije, prenose strani mediji.

Maljar je potvrdila da su ukrajinske trupe u međuvremenu napredovale ka Bahmutu sa juga, ali je rekla da su ponovo zauzeli manje od pola kvadratne milje tamošnjeg terena posle nedelju dana borbi. Ona je takođe istakla zajednički napor ruskih snaga da povrate teritoriju na severoistoku Ukrajine, nazvavši bitku u oblasti Harkova „veoma intenzivnom“, prenosi cbsnews.com.

Sa druge strane ruski zvaničnici navode da uspešno odbijaju napade kod tog naselja Robotine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading