Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom posete Kijevu prvi put lično se sastao sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovim. Poručio je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao stalnu podršku EU.

"Pripremamo dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini", rekao je Borelj.

Nakon izjave novog britanskog ministra odbrane da imaju nameru da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, oglasio se britanski premijer Riši Sunak ističući da za sada ne postoje takvi planovi.

"Ono što je ministar odbrane rekao je da bi bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo deo te obuke u Ukrajini. Ali to je nešto dugoročno, a ne ovde i ne sada", naveo je Sunak.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Vašington ima još 5,4 milijardi dolara za Ukrajinu?

23.05 - Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je za Sputnjik da je Vašingtonu ostalo još 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini za vođenje borbenih dejstava.

Pored toga, dodao je on, od 25,9 milijardi dolara, koje je ranije Kongres odobrio za popunjavanje ratnih rezervi SAD, iscrpljenih zbog pomoći Ukrajini, ostalo je samo 1,6 milijardi dolara.

Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu

21.00 - Nova grupa čečenskih dobrovoljaca krenula je u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini kako bi popunila redove "Ahmata", saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.


On je ujedno i podsetio da čečenski specijalci prolaze obuku ruskog "specnaza" koju sprovode vrhunski stručnjaci koji su već učestvovali u ratnim dejstvima u zoni specijalne operacije.

Dva oštećena ukrajinska tenka T-80BV i jedan BMP-1 u pravcu Zaporožja (VIDEO)

20.21 -

 

 

 

Zelenski: Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa EU

19.54 -  Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred ministrima spoljnih poslova EU, koji su se danas okupili na sastanku u Kijevu.

Zelenski je podvukao značaj "podrške u odbrani Ukrajini" nakon što je Američki kongres odbio da odobri budžetska sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, a na izborima u Slovačkoj je pobedila stranka čiji lider je rekao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina, koja se od februara 2022. godine u velikoj meri oslanja na zapadnu vojnu pomoću u ratu sa Rusijom, nada se da će ispuniti niz kriterijuma za pridruživanje EU.

"Siguran sam da su Ukrajina i ceo slobodni svet sposobni da pobede u ovoj konfrontaciji. Ali naša pobeda zavisi direktno od saradnje s vama i od liderstva Evrope", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, stalno su potrebni novi koraci u odbrani i diplomatiji, politici i integracijama, ekonomiji i sankcijama, koraci koji će "zajedničku poziciju učiniti jačom".

"Sistemi PVO koje je naša zemlja dobila, kao što su patriot, IRIS-T, NASAMS i drugi, već igraju pozitivnu ulogu i spasavaju ljudske živote. Zato nam je potrebno više ovih sistema", rekao je Zelenski.

"Zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama u zemlje EU je nacizam"

19.51 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je zabranu ulaska auomobila sa ruskim tablicama u čitav niz evropskih zemalja rekavši da je reč o nacizmu.

"Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, skinuli maske iza kojih su se krili poslednjih nekoliko godina i tako pokušavali da sačuvaju trunčice ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno gledano, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Isključivo u odnosu na Ruse", rekao je Lavrov na sastanku međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Pentagon upozorio Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja poslatog Ukrajini

19.31 - Pentagon upozorava američki Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini zbog čega je već usporeno opremanje nekih jedinica, navodi se u pismu američkog ministarstva odbrane upućenom liderima Kongresa.

U pismu, u koje je uvid imao i Asošijeted pres, Kongres se poziva da dopuni sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

Načelnik finansijske službe Pentagona Majkl Mekord predočio je liderima Predstavničkog doma i Senata da je ostalo svega 1,6 milijardi dolara od ukupno 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbedio za popunu američkih vojnih zaliha nakon slanja oružja u Ukrajinu.

Nakon što je u nedelju potpisao predlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj nema stavke o pomoći Kijevu, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev.

"Želim da uverim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku, mi se nećemo povući", rekao je Bajden

Užasavajuća vest za ukrajinske vojnike! 

18.30Fajnenšel tajms izneo alarmantno otkriće o opakom problemu za OSU

Borbe na kod Artjemovska (VIDEO)

18.27 - Artiljerija 123. brigade Južne grupe snaga uništava  položaje Oružanih snaga Ukrajine.

"Ukrajina koristi novi tajni uređaj u borbi protiv Rusa"

17.58 Ovo je njegova specijalna uloga na frontu

Danska ulaže 13,4 miliona evra u EU nabavku municije za Ukrajinu

17.35 -Danska će uložiti 100 miliona danskih kruna, odnosno oko 13,4 miliona evra, u zajedničku EU nabavku municije za Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Danske.

"Pošto su rezerve EU za odbranu ukinute prošle godine, Danska ima priliku da u potpunosti učestvuje u evropskoj odbrambenoj saradnji, što uključuje i saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom (EDA)", izjavio je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen, prenosi Rojters.

Očekuje se da će municija biti dostavljena Ukrajini tokom 2024. godine, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane Danske.

EDA je u petak saopštila da je pet zemalja EU naručila municiju kalibra 155 milimetara, kako za Ukrajinu, tako i za popunjavanje zaliha municije u zapadnim skladištima.

Lanceti uništavaju opremu OSU i radare duž celog fronta

17.01

 

 

SAD postavile ultimatum Ukrajini?

17.00 - Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak tvrdi da je njegovoj zemlji SAD dao „žuti karton” i da mora da učini sve što može da izbegne dobijanje drugog. Vašington je zahtevao da Kijev prođe najmanje 45 dana bez skandala.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

16.30 -  Ruska vojska je na kupjanskom pravcu uništila haubicu M109 "paladin" i američki artiljerijski sistem M777.

• Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 60 vojnika (poginuli i ranjeni), na donjeckom do 180 vojnika, a na kupjanskom – do 65.

• Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu nanele poraz ljudstvu i tehnici ukrajinske vojske kod Rabotina, Male Tokmačke, Novodanilovke i Verbovog.

• U području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti odbijen je napad jurišnih grupa ukrajinske teritorijalne odbrane.

• Ruske snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje za dan su presreli dva projektila "hajmars", dve operativno-taktičke rakete. Uništeno je i 45 ukrajinskih dronova.

• Ruska vojska uništila je skladišta goriva i avionskog naoružanja ukrajinske vojske na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti.

• Ruske snage pogodile su centar za vezu 66. mehanizovane ukrajinske brigade u području Petrovskog u LNR.

Nemački izvoz vojne opreme u Ukrajinu četiri puta veći nego prošle godine

14.54- Nemački izvoz vojne opreme u Ukrajinu od januara do septembra je četiri puta veći nego što je bio u istom periodu lane, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo ekonomije.

Nemačka je za devet meseci ove godine izvezla vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od 8,76 milijardi evra, a vrednost izvoza u Ukrajinu iznosi 3,3 milijarde evra, prenosi Rojters. U istom periodu 2022. godine, Berlin izvezao u Ukrajinu vojnu opremu za 775 miliona evra. Kijev je trenutno najveći uvoznik vojne opreme iz Nemačke.

U napadu naših dronova oštećeni pogoni za proizvodnju raketa u Smolensku

12.45- Glavna obaveštajna uprava Ukrajine tvrdi da su u napadu ukrajinskih dronova na Smolensk oštećeni pogoni u kojima Rusija proizvodi rakete X-59 i da je zato proizvodnja poremećena. Glavna obaveštajna uprava Ukrajine potvrdila je da su 1. oktobra dronovi napali fabriku aviona u Smolensku i da su tri od četiri bespilotne letelice pogodile metu, prenosi Unian

. Prema podacima Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, u napadu su proizvodni pogoni fabrike aviona u Smolensku pretrpeli značajnu štetu.

Kuleba: Podrška Vašingtona Kijevu ne slabi

11.11-inistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da podrška Vašingtona Kijevu ne slabi i umanjio je značaj zakona, kojim je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu.

''Ne smatramo da je podrška SAD narušena, jer shvataju da je ono o čemu se radi u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine. Radi se o stabilnosti i predvidljivosti situacije u svetu i zato verujem da ćemo uspeti da pronađemo neophodna rešenja'', rekao je Kuleba, prenosi Rojters.

Borelj obećao ''kontinuiranu vojnu podršku'' EU Ukrajini

11.23- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao toj zemlji stalnu podršku EU. ''Ukrajini je potrebno više mogućnosti, i to što pre'', rekao je Borelj na video-snimku koji je objavio na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da je razgovarao ''o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU'', tokom prvog ličnog kontakta sa novim ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom.

Ukrajinska PVO oborila četiri od sedam lansiranih ruskih dronova

09.29- Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je ukrajinska PVO oborila četiri od sedam bespilotnih letelica kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu.

Sunak o obuci u Ukrajini

07.52- Nakon izjave novog britanskog ministra odbrane da imaju nameru da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, oglasio se britanski premijer Riši Sunak ističući da za sada ne postoje takvi planovi.

"Ono što je ministar odbrane rekao je da bi bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo deo te obuke u Ukrajini. Ali to je nešto dugoročno, a ne ovde i ne sada", naveo je Sunak.

Prethodno je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao da bi britanski instruktori u Ukrajini bili legitimna meta ruske vojske.

Borbe kod Zaporožja

07.08- Žestoke borbe se vode na Zaporoškom frontu gde su napadnute Oružane snage Ukrajine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading