Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je u ruskom granatiranju teško oštećena jedna termoelektrana u zoni fronta. U ruskom napadu dronovima pogođena je lučka infrastruktura na Dunavu. Republikanci su u američkom Senatu blokirali dodatni zakon o finansijskoj pomoći Kijevu.

Ukrajina će praviti artiljerijske granate s američkim firmama, saopštio je ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin. Vladimir Putin ocenio je da je zapadni finansijski sistem zastareo i da Rusija može da savlada sve izazove.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

U ukrajini počinje rat za vlast: Nacionalni bataljoni sa fronta mogu da se vrate u Kijev 

U Kijevu se politika aktivno vraća u centar pažnje, potiskujući čak i probleme na bojnom polju u drugi plan.

Kijev: Nalog MKS-a za hapšenje Putina pomogao da se vrate deportovana deca

Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinec je rekao da su poternice raspisaneza Vladimiom Putinom i ruskim dečjim ombudsmnaom Marijom Lvovom-Belovom pomogle da se neka od dece deportovana u Rusiju vrate.

Kijev tvrdi da je zvanično potvrđena deportacija 19.546 dece i da bi ta cifra mogla da bude veća.

U sredu je osmoro dece vraćeno u Ukrajinu iz Rusije i sa teritorija pod  kontrolom Moskve, uz posredovanje Katara.

Lubinec je rekao da je Ukrajina do sada uspela da vrati 387 dece, ali i upozorio da Rusija sada sprovodi nove deportacije preko teritorije Belorusije, čime se komplikuje
proces praćenja i provere boravišta dece.

Saopštenje ruskog Ministarstva odbrane

Na kupjanskom pravcu ruske snage su poboljšale položaje na nekoliko lokacija i za nedelju dana odbile 19 napada; ukrajinske snage su izgubile 480 vojnika i tri tenka;

Na krasnolimanskom pravcu od 3. do 8. decembra ukrajinske snage su izgubile 1.445 vojnika i 11 oklopnih vozila;

Na donjeckom pravcu ruske jedinice su odbile 18 napada protivnika; za nedelju dana na tom pravcu ukrajinska vojska je izgubila preko 1.560 vojnika;

Od 3. do 8. decembra ruske snage su izvele 30 napada na infrastrukturu ukrajinske vojske po arsenalu naoružanja, skladištima municije, tehnike i goriva;

Na južnodonjeckom pravcu vojska Ukrajine je izgubila 845 vojnika;

U roku od nedelju dana ruska vojska je zarobila 12 ukrajinskih vojnika;

Na hersonskom pravcu uništeno je 350 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se prebace na levu obalu Dnjepra;

Ruska PVO je za nedelju dana oborila pet ukrajinskih borbenih aviona i 224 bespilotne letelice.

"Mi smo na rubu poraza!" (VIDEO)

Ukrajinska veteranka Marija otvoreno rekla ko je kriv 

Bugarski parlament odbacio veto

Bugarski parlament je danas odbacio veto koji je predsednik Rumen Radev stavio na Zakon o ratifikaciji sporazuma s Ukrajinom o isporuci oklopnih vozila. "Protiv" veta na odluku o slanju 100 vojnih transportera glasali su GERB-SDS, NP-DB, Pokret za prava i slobode i "Postoji takav narod".


Veto su podržali poslanici BSP i partije „Preporod“, prenosi Radio Bugarska.

Rusi napreduju kod Bahmuta

Vazdušno-desantnih snaga preuzele kontrolu nad važnim protivničkim uporištem

"NEVOĐENE RAKETE, MITRALJESKA VATRA..." (VIDEO)

Ruski Mi-8 u jurnjavi za ukrajinskim dronovima

Kremlj: "Apsolutno nerealna" ideja da se pregovara pod uslovima Kijeva

Kremlj je saopštio da je ideja da se Rusija 2024. godine uključi u mirovne pregovore sa Ukrajinom pod uslovima Kijeva "nerealna".

Iz Moskve su reagovali na medijske napise da je želja Vašingtona da se realizuje takav scenario odvija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je tu ideju "apsolutno nerealnom“.

Kijev: Ruske snage nastavljaju sa pritiskom na Avdejevku

Ruske snage nastavljaju da u manjim grupama napadaju opkoljeni grad Avdejevku, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je pojačala svoj pritisak poslednjih nedelja u pokušaju da opkoli Avdejevku, koja se nalazi na manje od deset kilometara od predgrađa regionalne prestonice Donjecka koju drži Moskva, navodi Rojters.

Grad je do sada odolevao neprekidnim napadima, dok su moskovske snage napredovale po bokovima pokušavajući da preseku linije snabdevanja protivnika.

Ranije danas, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga rekao je da je njihova PVO oborila 14 od 19 raketa koje je ispalila Rusija tokom jutrošnjeg napada.

"Rakete su oborene u regionu izvan Kijeva i centralnom regionu Dnjepropetrovska", naveo je vojni zvaničnik Jurij Ignjat.

Moskva: Vazdušni udari na ukrajinske položaje kod Donjecka

Ruski lovački avioni napali su položaje ukrajinske vojske u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti.

"Borbeni avioni Su-25 izveli su napad nevođenim avionskim projektilima na neprijateljsko uporište i ljudstvo u pravcu Donjecka“, navodi se u saopštenju.

UKRAJINSKE SNAGE DESETKOVANE Žestoke borbe kod Hersona (VIDEO)

 

 

Peskov: Ukrajinske vlasti da shvate da SAD zarađuju na krvi njenih građana

Ukrajinske vlasti treba da shvate da SAD zarađuju milijarde na krvi njenih građana, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Amerikanci su prilično pragmatični momci. I naravno, njihov sopstveni prosperitet im je najvažniji", rekao je Peskov, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je 90 vojne pomoći koju su SAD pružile zapravo potrošeno u SAD, preneo je TASS.

On je istakao da Ukrajina treba da shvati da ona nije glavna briga SAD, jer je ona uvek više brinula o samim Amerikancima, čak i na račun veoma velikog broja tih istih Ukrajinaca.

SAD: Kameron traži da republikanci podrže slanje dalekometnog oružja Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron iskoristio je svoje prvo putovanje u SAD od kako je imenovan na tu funkciju, da podstakne američku republikansku stranku da podrži slanje Ukrajini više dalekometnog oružja, rekavši da takva pomoć ima ogromnu vrednost.

On je kazao da je sa svega 10 odsto američkog budžeta za odbranu, u Ukrajini uništena skoro polovina ruskih predratnih vojnih sredstava, preneo je "Gardijan".

Kijev: Ruske trupe pojačale pritisak na Avdijevku

Ruske snage izvele su vazdušne napade s ciljem preuzimanja kontrole nad istočnom Ukrajinom i koristile su manje grupe za napade u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad Avdijevku, saopštila je danas ukrajinska vojska. Rusija je pojačala pritisak poslednjih nedelja u pokušaju da okruži Avdijevku, koja se nalazi na manje od desetak kilometara od periferije regionalne prestonice Donjecka, koju drži Moskva, preneo je Rojters.

Grad je pod stalnom vatrom, dok su moskovske snage napredovale po bokovima pokušavajući da preseku linije snabdevanja.

Norveška će pooštriti pravila za ukrajinske izbeglice

 Norveška vlada preduzima mere da ograniči broj izbeglica iz Ukrajine koji pristižu u tu zemlju, smanjujući njihove dečije dodatke i ograničavajući putovanja između Norveške i Ukrajine, navodi se u saopštenju na sajtu norveške vlade. Navodi se da je Norveška u poslednjih nekoliko nedelja primila "oko 60 odsto“ svih Ukrajinaca koji su došli u nordijske zemlje.

"Vlada sada sprovodi neke mere, koje će, sveukupno, nadamo se, izjednačiti nivo dolazaka sa nama susednim zemljama. Između ostalog, mere imaju za cilj da doprinesu održivijem nivou dolazaka, rekla je ministarka pravde i javne bezbednosti Emili Enger Mel.

Ruski raketni napad na Harkov

Ruske snage izvršile su noćas raketne udare na Harkov, a u napadima su povređene dve osobe, saopštile su gradske i oblasne vlasti.

Načelnik Harkovske oblasne uprave Oleh Sinehubov naveo je da je na grad izvršeno šest raketnih udara, prenosi Unian. Prema preliminarnim informacijama, napadi su izvedeni raketama S-300.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading