Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike

Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica, saopštila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

Prema rečima Moskalkove, ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitrij Lubinec saglasio se s razmenom, koja se dogodila na "rusko-ukrajinskoj granici, uz podršku i učešće nadležnih agencija", prenosi TASS.

Stižu F-16 iz Holandije

Holandija će Ukrajini isporučiti 18 borbenih aviona F-16 za pomoć u borbi protiv ruske invazije, saopštila je danas holandska vlada. "Danas sam obavestio predsednika Zelenskog o odluci naše vlade da pripremi prvih 18 borbenih aviona F-16 za isporuku Ukrajini", objavio je privremeni premijer Mark Rute na platformi Ks.

Isporuka F-16 je jedan od najvažnijih elemenata u okviru zaključenih sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini“, dodao je on. Isporuka borbenih aviona još uvek čeka izvoznu dozvolu holandskog ministarstva spoljnih poslova i ispunjavanje kriterijuma za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini, dodao je Rute, ne precizirajući vremenski okvir za ove odluke.

Zelenski: Hvala holandskoj vladi zbog pripreme za isporuku aviona F-16 Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se danas holandskoj vladi zbog odluke da počne pripremu isporuke prvih 18 borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini.

"Takođe, zahvalio sam se Holandiji jer aktivno učestvuje u otvaranju pristupnih pregovora Ukrajine sa EU i naglasio sam važnost pružanja pomoći EU Kijevu u vrednosti od 50 milijardi evra na duže staze", napisao je Zelenski na platformi X posle razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Ruska PVO uništila još dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je još dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako je saopšteno iz Ministarstva, dronovi su oboreni oko 11.45 po moskovskom vremenu, prenela je agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo je ranije danas saopštio da su iznad Brjanske oblasti oko 10 časova po moskovskom vremenu uništene dve ukrajinske bespilotne letelice.

Kijev: Rusija lansirala 28 dronova na Ukrajinu, samo četiri nisu oborena

Tokom noći ruske snage lansirale su desetine dronova na Ukrajinu, a većina njih je eliminisana, saopštila je ukrajinska vojska. Rusija je upotrebila skoro 28 dronova tipa Šahed-136/131, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku. Prema informacijama vojske, samo četiri neprijateljska drona nisu eliminisana, prenosi Unian.

Ukrajina

Printscreen

 

 

GROBLJE ZA NATO ORUŽJE I OKLOPNA VOZILA Tenkovi lete u vazduh, eksplozija epskih razmera(VIDEO)

Žestoko kod Zaporožja

 

Osujećen pokušaj kijevskih vlasti da kupe borbene avione

Rusija je osujetile pokušaj kijevske vlasti da kupe borbene avione u inostranstvu, izjavio je ukrajinski top menadžer i rukovodilac u oblasti proizvodnje i prodaje specijalne tehnike i opreme, generalni direktor kompanije „Ukrajinska oklopna tehnika“ Vladislav Belbas u razgovoru za izdanje „Ekonomska pravda“.

On je ispričao da je Ukrajina nameravala da od jedne države na drugom kraju planete kupi borbene avione i da je sve bilo spremno, ali da je odjednom jedna od prepiski o tom dogovoru dopala u ruke ruskoj strani.

Jedinice grupe "Zapad" dejstvuju na kupjanskom pravcu

Jedinice grupe "Zapad" su uz primenu haubica uništile oklopna vozila sa komandirima ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kremena na udaru ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska gađa grad Kremenu u LNR iz privatnih kuća i podruma u selu Zarečno, rekao je za Sputnjik potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

"Uragani" i bombarderi na delu

Baterije "uragana", ruskih višecevnih bacača raketa, uništili su nagomilanu ukrajinsku tehniku na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posade bombardera Su-24 su navođenim bombama izvršili udar na komandni punkt i ukrajinske jedinice na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading