Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva saopštio je da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu. Kremlj tvrdi da će nezakonita zaplena ruske imovine imati posledice.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je naredbu o proširenju antiruskih sankcija. Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Odjekuju eksplozije u Ukrajini

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, saopštio je ukrajinski portal „Strana“. Prethodno su eksplozije odjekivale i u Krivom Rogu i u samom gradu Dnjepropetrovsku, gde je na snazi bila i uzbuna za vazdušnu opasnost. Takođe, uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je i u Vinjickoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.

Кiša granata - žestoka paljba ruske artiljerije po ukrajinskim položajima u Novomihajlovki u DNR (VIDEO)

 

 

Ukrajinci napali Belgorodsku oblast u Rusiji

Ukrajinska vojska napala je dronom Belgorodsku oblast u Rusiji i tom prilikom povređeno je do petoro ljudi, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov. Svi povređeni građani su hospitalizovani i njihovo stanje povreda se ocenjuje kao srednje težine.

Gladkov navodi i da je u pitanju bio dron-kamikaze. Takođe, ukrajinska vojska dronom je napala i Donjeck, a tom prilikom povređeno je osmoro ljudi. Naime, dron je sa sobom nosio eksplozivnu napravu koju je ispustio u Petrovskom rejonu.

Ukrajinci: Rusi napreduju

Ruske trupe proširuju zonu kontrole na severnom krilu Avdejevke, javlja ukrajinska vojna štampa pozivajući se na Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije razvijaju ofanzivu u pravcu Očeretina, severno od Stepovoja i Vodjanoja. Izjave nekih ruskih izvora o okupaciji Stepovoja od strane ruskih trupa su preuranjene, iako se neprijatelj povukao prema Berdičima i zauzeo dva šumska pojasa u blizini sela. Naši ne žure da zauzmu drugu polovinu Stepovoja zbog jake artiljerijske vatre Oružanih snaga Ukrajine, pa je deo sela u sivoj zoni (ničija zemlja). Severozapadno od sela naši su napredovali prugom ka SNT „Zarja“, napredovanje je bilo do 400 metara.

Estonija spremna da Ukrajini vrati njene dezertere

Estonija je spremna da na zahtev zvaničnog Kijeva vrati u Ukrajinu građane te zemlje koji se nisu odazvali vojnom pozivu, preneli su danas estonski mediji pozivajući se na izjavu ministra unutrašnjih poslova te zemlje Laurija Lanemeta.

"Ako je to ono što je Ukrajini potrebno, Estonija može da pronađe određenu osobu i da je preda Ukrajini. Generalno, mi znamo gde ti ljudi žive i čime se bave. Većina njih ima prebivalište i posao u Estoniji", rekao je Lanemeta, prenosi TASS.

Rezultati kontraofanzive

 

 

Berlin poslao veliku pomoć

Nemačka je za nedelju dana isporučila Ukrajini tri samohodna protivvazduhoplovna topa "gepard“, preko 30.000 granata za njih, dva oklopna vozila „visent“ za deminiranje i na desetine hiljada komada municije, sledi iz dopunjenog spiska vojne pomoći koji je objavljen na sajtu nemačke Vlade.

Ukrajinski vojnici se žale na totalnu iscrpljenost

"Momci su umorni, veoma umorni. I dalje su motivisani ali rat se ne može dobiti računajući samo na motivaciju", rekao je jedan od pripadnika 128. jurišne brigade.

Američki list Vašington post navodi da ukrajinska vojska nema dovoljno artiljerijske municije zbog čega neke jedinice odustaju od već isplaniranih napada. Ruska strana, međutim, nema problema sa municijom.

Ispaljene rakete

Ukrajinske snage ispalile su 10 raketa iz višecevnih bacača na Gorlovku.

Ukrajina

Tanjug

 

 

Ukrajina i Poljska dogovorile plan za deblokadu granice

 Ministarstvo razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine i Ministarstvo za infrastrukturu Poljske dogovorili su danas akcioni plan za deblokadu granice, koja je nastala usled protesta poljskih prevoznika. "Ključni rezultat sastanka je usaglašavanje zajedničkih stavova za deblokadu granice.

Strane su postigle razumevanje u pogledu kompromisnih rešenja i njihove primene", navedeno je u saopštenju ukrajinskog Ministarstva rekonstrukcije na platformi Fejsbuk Današnji sastanak, kome su prisustvovali zamenici ministara Serhij Derkač i Jurij Vaskov sa zamenikom ministra za infrastrukturu Poljske Pavlom Gancejem, je nastavak pregovora koji su ukrajinski ministar za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Aleksandar Kubrakov i ministrar za infrastrukturu Poljske Darijuš Klimčak održali 20. decembra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading