Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Kijev je saopštio da je od početka godine izvršeno više od 330 raketnih napada i 600 udara borbenim dronovima na ukrajinske položaje.

S druge strane, Moskva je prijavila najmanje 120 ispaljenih granata u više napada na Belgorodsku oblast tokom prethodnog dana, kao i udare na Krimu.

Zbog učestalih akcija, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski zatražio je pojačan vazdušni štit. Ujedno, povećanu proizvodnju raketa za PVO zatražio je i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija danas su utvrdile da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbili da donesu odluku o navodima Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona Malezija erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, Međunarodni sud pravde utvrdio je da je Rusija prekršila sporazum protiv diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon aneksije poluostrva 2014, prenosi Rojters.Sud je odbio zahteve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.

Smena u Kijevu

Zelenski potpisao odluku, razlozi nepoznati

Rusko MO: Oboreno 20 projektila na teritoriji Rusije

Dežurni PVO sistemi oborili su 17 ukrajinskih projektila iznad Crnog mora i još 3 iznad Krimskog poluostrva. Fragmenti su pali na teritoriju kasarne u području Ljubimovka na Krimu. Ruski avioni nisu oštećeni, napominje Ministarstvo.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj terorističkog napada sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Iznad Sevastopolja je oboreno više od šest ukrajinskih projektila"

„Oko 17 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj terorističkog napada sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Rusije“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dežurni PVO sistemi oborili su 17 ukrajinskih projektila iznad Crnog mora i još 3 iznad Krimskog poluostrva. Fragmenti su pali na teritoriju kasarne u području Ljubimovka na Krimu. Ruski avioni nisu oštećeni, napominje Ministarstvo, prenosi Sputnjik.

Zalužni odbio ponudu Zelenskog

Ekonomist: Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je ponudu Vladimira Zelenskog da preuzme mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Pored toga, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je u poslednjem trenutku odbio da preuzme mesto glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.

Rusija nije vratila zarobljenike koji su bili na spisku na dan pada Il-76

Portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov izjavio je da su tokom današnje razmene iz ruskog zatočeništva vraćeni ukrajinski ratni zarobljenici, koji su planirani za razmenu 24. januara, osim 65 osoba koje je ruska strana proglasila mrtvima.


Prema njegovim rečima, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da su u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti bili ratni zarobljenici.

Jusov je dodao da ukrajinska strana nema dokaza da je poginulo 65 ukrajinskih vojnika i da o tome svedoče samo izjave ruske strane, prenosi Ukrinform.

Dodao je da Rusija nije vratila tela poginulih, iako je Ukrajina uputila zahtev. Jusov je rekao da Ruska Federacija nije dala saglasnost za sprovođenje međunarodne istrage o ostacima aviona Il-76.

Rusi javljaju: Prekinuta rotacija jedinica OSU na kupjanskom pravcu (VIDEO)

Posade bacača granata AGS-17 grupe snaga „Zapad“ ruske armije prekinule su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu.

Izviđači su otkrili kretanje ukrajinskih militanata i preneli koordinate u kontrolni centar. U najkraćem mogućem roku posade bacača raketa stigle su na vatrene položaje i preciznim pogotkom uništile identifikovane ciljeve.

Snimak je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Putinovo obraćanje

Demilitarizovana linija sa Ukrajinom treba da osigura bezbednost teritorije Ruske Federacije od dalekometnog naoružanja, zapadne proizvodnje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Ova linija treba da bude na tolikoj udaljenosti od naše teritorije da bi osigurala bezbednost od dalekometnih oruđa, pre svega strane proizvodnje, koje ukrajinske vlasti koriste za granatiranje gradova", rekao je Putin na sastanku sa članovima Izbornog štaba.

Prema njegovim rečima, ruske jedinice su angažovane na "potiskivanju neprijatelja od vitalnih naselja Ruske Federacije".

"To ćemo i uraditi. I to je glavni motiv naših momaka koji se bore i rizikuju svoje živote - da brane otadžbinu, da štite svoj narod. Potiskivaćemo ih nazad", rekao je Putin.

Kako je istakao, Avdejevka je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj se trenutno vode borbe. Trenutno, ruska vojska kontroliše deo ovog strateškog gradića u DNR. Po njegpovim rečima, ruski dronovi veoma efikasno rešavaju probleme u zoni specijalne vojne operacije.

U Sevastopolju deluju PVO sistem

 

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da ruski sistemi protivvazdušne odbrane dejstvuju u gradu. Gubernator je pozvao stanovnike da ostanu mirni.

Kolektivni napori za naoružavanje

Petoro lidera EU pozvalo je danas Uniju i njene države članice da pojačaju vojnu podršku Ukrajini i poručilo da su Evropi potrebni kolektivni napori kako bi dugoročno naoružala Kijev.

Nemački kancelar Olaf Šolc i premijeri Danske, Češke, Estonije i Holandije Mete Frederiksen, Petr Fijala, Kaja Kalas i Mark Rute priznali su u otvorenom pismu, koje je objavio Fajnenšel tajms, da će EU zaostati u cilju da pre marta pošalje milion granata Ukrajini, ali su naveli da napori EU ne smeju da prestanu.

"EU i njene države članice moraju da obnove svoje napore i pojačaju svoju vojnu podršku", poručili su lideri i naglasili da to mora da predstavlja nastavak kolektivnog napora, prenosi Politiko.

Evropska Komisija: Predoložene su mere za ograničavanje uvoza iz Ukrajine

 

Evropska komisija je danas predložila mere za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi smirila proteste farmera u Francuskoj i drugim članicama Evropske unije.

Predlog Komisije, koji će zahtevati odobrenje vlada EU i Evropskog parlamenta, uvodi "kočnicu u slučaju nužde" za najosetljivije proizvode, živinu, jaja i šećer, odnosno omogućava uvođenje carina ako uvoz premaši prosečne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

Nove "Boingove" rakete spremne za isporuku Ukrajini

Nakon uspešnog testiranja u SAD, Ukrajina će uskoro dobiti prvu veliku seriju "Boingovih" raketa dugog dometa, koje bi trebalo da omoguće udare duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom.

Te rakete bi već danas mogle da stignu na ratište u Ukrajini, prenosi Rojters izveštaj portala Politiko.

Rakete GLSDB treba da omoguće ukrajinskoj vojsci da pogodi ciljeve na udaljenosti od oko 150 kilometara, što je dvostruko više od one koju mogu dostići rakete HIMARS koje su joj već isporučili Amerikanci, što bi moglo naterati Rusiju da pomeri svoje pozadinske lokacije još dalje od linije fronta.

Kremlj: Režim u Kijevu ima mnogo problema

Kremlj je saopštio da prati situaciju oko Valerija Zalužnjeg, najvišeg vojnog komandanta Ukrajine, nakon što su zapadni i ukrajinski mediji rekli da predsednik Volodimir Zelenski pokušava da ga smeni.

Gardijan je preneo navode da je Zelenski je ponudio Zalužnjem, glavnokomandujućem oružanim snagama, novu ulogu, ali da je general to odbio.

Rusija i Ukrajina oslobodile po 195 ratnih zarobljenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 195 vojnika koji su bili u zarobljeništvu i u životnoj opasnosti vraćeno sa teritorije pod kontrolom Kijeva‚ dok je Rusija u Ukrajinu prebacila 195 ratnih zarobljenika, pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Oslobođeno rusko vojno osoblje biće prebačeno u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, prenosi RIA. Svim ruskim vojnicima oslobođenim iz ukrajinskog zatočeništva biće pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva.

razmena zarobljenika

AP/Tanjug

 

 

Zvaničnica Bele kuće stigla u Kijev

Podsekretar Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland doputovala je danas u Kijev, objavila je na Iksu američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink.

 

 

Mišel: Sutra o pomoći Ukrajini

 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ukazao je danas na značaj dogovora o budžetu EU i istakao da je u pregovaračkoj kutiji, koju je podržalo 26 lidera na prethodnom samitu i u kojoj se među prioritetima navode podrška Ukrajini i Zapadnom Balkanu, postavljen osnov za postizanje finalnog sporazuma 27 država članica EU.

Mišel je u pozivnom pismu državama članicama EU, povodom sutrašnjeg specijalnog sastanka Evropskog saveta, naveo da je cilj da se nastave razgovori o nekim od najhitnijih pitanja koja se tiču EU, a pre svega i najvažnije, o sporazumu o srednjoročnoj reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira EU, koji podrazumeva paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

Nova saznanja o padu Iljušina II-76

 

Preliminarna istraga destruktivnih elemenata pronađenih na avionu Il-76 utvrdila je da je avion oboren protivvazdušnim raketnim sistemom zapadne proizvodnje, saopštio je za Sputnjik portparol hitnih službi.

Ukrajinski dron udario na rafineriju nafte u Sankt Peterburgu

 

 

 

Ukrajina udarila u rafineriju nafte u Sankt Peterburgu

Ukrajinski dron udario je u rafineriju nafte u Sankt Peterburgu u ranim satima.

Ugledni kanali na Telegramu prenose da je protivvazdušna odbrana oborila dron iznad rafinerije Nevski Mazut u severnom gradu u 4 sata ujutro.

Zatim je eksplodirao pri udaru u rafineriju. O žrtvama nisu komentarisali.

Ipak je bilo "nečega"?

 

Ukrajinska vlada odložila je smenu glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog zbog curenja informacija o tome, piše "Njujork tajms" pozivajući se na izvore.

Šef Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov je u poslednjem trenutku odbio dužnost glavnog komandanta vojske, navodi britanski "Ekonomist".

List "Tajms" piše da su komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski, kao i Budanov, odbili da zamene Zalužnog na mestu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Borelj: Ukrajini je potrebno više municije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebno više municije.

"Moramo da pokažemo da naša jasna posvećenost Ukrajini ostaje i da se nastavlja“, istakao je Borelj uoči sastanka sa ministrima odbrane EU u Briselu.

Dodao je da je važno da se razjasni situacija i da se "zna gde smo sada, gde ćemo biti do marta i do kraja godine“.

Kijev:Rusija napala Ukrajinu tokom noći sa 20 dronova i raketama Ikskander

Ruske snage su tokom noći napale teritoriju Ukrajine sa 20 jurišnih bespilotnih letelica tipa "Šahed-136/131", od kojih je 14 oboreno, saopštila je ukrajinska vojska. Ukrajina je napadnuta i balističkim raketama Iskander-M sa okupiranog Krima i Voronješke oblasti, navodi se u saopštenju vojske, prenosi Unian.

"Snagama i sredstvima Vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO Ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je 14 neprijateljskih bespilotnih letelica u oblastima Nikolajev, Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Kirovograd i Harkov“, saopštila je ukrajinska vojska.

Makron: Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

Evropska unija mora da donese hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to pre nego što SAD potencijalno odluče da obustave ili smanje svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron. Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu, zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, on je rekao da, ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spreči pobeda Rusije, SAD preko NATO-a više ne bi mogle da ''imaju monopol u određivanju budućih odnosa sa Moskvom'', prenosi londonski "Gardijan".

''Evropa je imala sreće što je imala Ameriku za partnera, ali moramo da budemo lucidni. Ukrajina je deo evropskog kontinenta i šta god da Amerika odluči, mi moramo da donesemo ispravne i smele odluke da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod. Ovo je odlučujući trenutak za Evropu. Moramo biti spremni da delujemo kako bismo odbranili i podržali Ukrajinu šta god je potrebno i šta god Amerika odluči'', rekao je Makron.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading