Rat
Foto: AP/Danylo Pavlov (STR)

Ovaj američki list bio je jedan među prvima u Americi koji je objavio povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijevke i pre nego što su dobili zvanično naređenje da to učine. Vašington post tom prilikom je opravdao dezertere, ne ukazujući, doduše, da se radilo o masovnom bekstu pred nadirućom ruskom vojskom.

List prenosi da je njegovim novinarima "jedan od vojnika 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine rekao da je služenje dve godine bez rotacije iscrpelo vojnike".

- Situaciju nije moglo da spasi ni to što su nam neke jedinice neselektivno slale pomoć. Osim toga, naša komanda nije uspela da spreči stezanje ruskog obruča oko Avdijevke - istakao je ukrajinski vojnik.

Drugi ukrajinski vojnik Amerikancima je ispričao da izvlačenje iz grada najverovatnije nije bilo isplanirano, a ako jeste – da je taj plan bio loše osmišljen.

- Tukli su nas sa mnogo navođenih bombi, sa mnogo avijacije. Da budem iskren, većina naših vojnika je šokirana svime što se događalo. Pad Avdijevke je psihički slomio ukrajinsku vojsku - rekao je vojnik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading