Jens Stoltenberg
Foto: EPA/AP Saul Loeb

"Ako želimo pregovore, mirno i trajno rešenje, put do toga je da pružimo vojnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg i dodao da je napredak za pregovaračkim stolom neodvojivo povezan sa održivošću pozicije na bojnom polju, prenosi TASS.

Na pitanje da li takva reakcija znači da bi razgovor o "beloj zastavi" u ovom trenutku bio neprikladan, Stoltenberg je rekao da nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca, ocenivši da bi takva situacija postala tragedija za Ukrajince i "opasna za sve nas".

U intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI čiji je deo objavljen 9. marta, papa Franja je apelovao da se započne pregovarački proces o Ukrajini uz učešće međunarodnih posrednika.

Papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila, što su mnogi protumačili kao poziv na kapitulaciju Ukrajine.

Direktor Kancelarije za štampu Vatikana Mateo Bruni je nešto kasnije saopštio  da papa Franja u intervjuu za RSI nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading