UKRAJINA NA IVICI SNAGA, RUSIJA UDARA SVE JAČE! Evo šta se očekuje u narednih nekoliko nedelja
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

Ukrajina je juče prijavila nove masovne ruske napade. Ukrajinske vlasti izvestile su o eksplozijama na severoistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak ujutru, kao deo novog talasa ruskih raketnih napada za koje je Kijev rekao da su oštetili objekte električne mreže.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je u ranim jutarnjim časovima proglasilo vazdušnu uzbunu za veći deo zemlje, čak i za najzapadnije regione.

Eksplozije su se čule i u drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkovu, koji je već duže vreme meta ruskih raketnih i dronova. Prema nekim zapadnim vojnim i bezbednosnim stručnjacima, Harkov je meta velike ruske letnje ofanzive, za koju mnogi stručnjaci kažu da je očigledno priprema Kremlj.

Američki general "Ovo je odlučujući trenutak"

Koliko je situacija ozbiljna za Ukrajinu jer se suočava sa nedostatkom municije, protivvazdušnih sredstava i ruskim napredovanjem na bojnom polju, svedoče reči američkog generala, šefa američke evropske komande Kristofera Kavolija, koji nadgleda vojne operacije u Evropi.

On je u sredu upozorio članove američkog Kongresa, gde su protrampovski republikanci blokirali 60 milijardi dolara hitno potrebne pomoći Kijevu, da je sukob u Ukrajini došao do odlučujućeg trenutka i da se očekuje da će Rusija imati prednost za nekoliko nedelja 10 prema 1 upogldu artiljerijskih granata, osim ako SAD ne odobre dodatnu vojnu podršku vladi u Kijevu.

To znači da će, prema njegovim rečima, Rusija moći da ispali 10 granata za svaku ispaljenu ukrajinsku granatu.

- Ozbiljnost ovog trenutka ne može se preceniti - rekao je Kavoli u svedočenju pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, a prenosi Vašington post. Ukrajina će ostati bez artiljerijskih granata i municije za protivvazdušnu odbranu bez dodatne podrške SAD, rekao je on.

- Strana koja ne može da uzvrati gubi - ističući da su ulozi veoma visoki.

Češka iznenadila zapadne saveznike

Češka je nedavno iznenadila zapadne saveznike objavom da je otkrila 800.000 artiljerijskih granata u nezapadnim zemljama koje bi mogle da budu isporučene Kijevu. Češki predsednik Petr Pavel potvrdio je da je grupa od 18 zemalja - bez ikakvog učešća Sjedinjenih Država - u potpunosti finansirala kupovinu municije. Ubrzo je stiglo još dobrih vesti za Ukrajinu pošto su Česi sugerisali da su pronašli još 700.000 granata na raspolaganju.

Međutim, kako pište hrtvatski medij, u odnosu na uzavrelu rusku vojnu proizvodnju i svesrdnu pomoć severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dugoročno gledano, to nije rešenje za Ukrajince, a prema nekim procenama, granate koje je pronašla Češka - navodno su prve isporuke već izvršene - biće dovoljno da ukrajinske snage pariraju ruskim samo do juna.

Ili pomoć ili ukrajinski kolaps

Kavolijeva dramatična procena i oštro upozorenje usledili su nakon što je konzervativni republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson – koga je Donald Tramp podržao pri imenovanju na tu funkciju – odbio da održi glasanje o paketu troškova za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i oko 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael i dodatno finansiranje za pacifičke inicijative i druge prioritete, piše Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading