Dezerteri
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajina će se ovog leta suočiti sa kolapsom na liniji fronta jer je moral vojnika urušen borbama i nedostatkom zaliha, rekli su za "Politiko" visoki oficiri Kijeva, pod uslovom da ostanu anonimni.

Detmer je svoje sumorno viđenje budućnosti Ukrajine podelio nakon jednomesečnog putovanja u zemlju gde je razgovarao sa političkim liderima, vojnim zvaničnicima i običnim građanima.

U podužem tekstu za "Politiko", navodi da je trećina putnika u vozu kojim se vraćao u Brisel bili muškarci sposobni za vojsku, koji su nekako uspeli da dobiju izuzeće. Ilegalni prelasci granice su i dalje glavni način da Ukrajinci izbegnu regrutaciju, dodao je.

Klima u zemlji se drastično promenila od prvobitnog nacionalističkog žara, kada su hiljade dobrovoljaca bile željne da se bore protiv Rusije. Sada "mladi regruti koji ispunjavaju uslove pronalaze druge stvari koje mogu da rade sa svojim vremenom, odlazeći u hipster barove i tehno klubove kasno popodne".

"Kao što je svrgnuti glavni komandant Ukrajine (Valerij) Zalužni iskusio na svojoj koži, racionalna upozorenja da stvari možda neće ispasti dobro mogu dovesti komentatore i analitičare u nevolje", napisao je Detmer. "Ali suspendovanje kritičkog razmišljanja dobiti ovaj rat", upozorio je.

On je okrivio Zapad što nije podržao Ukrajinu "koliko god je potrebno" kao što je obećano. Nedostatak naoružanja znači da Ukrajinci više nisu voljni da "rade ono što je potrebno", što dovodi do daljeg smanjivanja pomoći Zapada, objasnio je on.

SAD i njihovi saveznici su "previše verovali u sankcije" koje nisu uspele da osakate rusku ekonomiju i zanosili su se idejom da će ruski predsednik Vladimir Putin biti svrgnut. Ruski lider "verovatno nikada nije bio bliže svom cilju", a "Ukrajina kakva trenutno postoji uskoro bi mogla da bude prošlost", požalio se on.

Podsećanja radi, ciljevi Moskve u sukobu su da obezbedi neutralni status Ukrajine za razliku od njenog ulaska u NATO, da iskoreni uticaj radikalnih nacionalista i da zaštiti etničke Ruse od diskriminatorske politike koju ukrajinska vlada sprovodi od puča u Kijevu 2014.

Putin je u više navrata isticao da Ukrajinu smatra bratskom zemljom, koja je postala žrtva zapadnih šema.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading