NATO
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Naše nebo mora ponovo da postane bezbedno. U potpunosti zavisi od vašeg izbora. Izbor da li je život zaista svuda podjednako vredan. Izbor da li imate jednak stav prema svim partnerima. Izbor da li smo zaista saveznici - istakao je Zelenski tokom video konferencije sa ministrima odbrane NATO-a.

Dajući sumornu sliku o sposobnosti njegovih snaga da odbiju ruske napade na zemlji i iz vazduha, Zelenski je rekao da Ukrajina ne može da se brani bez podrške Zapada.

- Očigledno je da sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoj teror iz dronova i raketa, naše mogućnosti na zemlji su, nažalost, ograničene - kazao je on.

Zelenski je subotnje glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa o tome da li da otključa dugo odlagani paket vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara nazvao „bitno važnom odlukom“.

Pomoć je odložena od prošle godine zbog političkih sukoba u Republikanskoj stranci.

Govoreći nakon još jedne nedelje ruskih vazdušnih baraža u kojima je poginulo i povređeno desetine širom zemlje, ukrajinski lider je rekao da je Kijevu potrebno više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitio ukrajinske gradove i spasio živote.

- Da bismo se branili, potrebno nam je još sedam Patriota ili sličnih sistema protivvazdušne odbrane – i to je minimalan broj. Oni mogu da spasu mnoge živote i zaista promene situaciju - napomenuo je on.

Takođe je naglasio da je hitno potrebno nabaviti preko potrebno oružje.

 - Ove godine jedva čekamo da se donesu odluke - poručio je ukrajinski predsednik.

Ukrajina se oslanja na zapadnu, prvenstveno američku, vojnu podršku da bi se odbranila od ruske invazije.

Zapadni sistemi, poput raketa većeg dometa, ranije su bili zaslužni što su Ukrajini omogućili da parira bolje snabdevenim ruskim trupama.

Ali Kijev se takođe žalio da su obećane isporuke tokom dvogodišnjeg rata često stizale prekasno ili u premalom broju da bi imale presudan uticaj na bojno polje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading