zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

„Što se tiče umora, neću lagati, on postoji“, rekao je Zelenski u intervjuu za brazilske medije, čiji je snimak objavljen na sajtu njegove kancelarije.

Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o pooštravanju mobilizacije u Ukrajini, kojim se, između ostalog, proširuje spisak kategorija građana koji mogu biti pozvani na front.

On će stupiti na snagu 18. maja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova  Marija Zaharova rekla je da ovaj zakon „uništava prava Ukrajinaca“, a Zelenski svojom odlukom šalje ljude u sigurnu smrt.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Dmitrij Razumkov napisao je u svom Telegram kanalu da zakon uništava finansijski sistem i ekonomiju zemlje.

Prema kolumnisti "Politiko" Džejmiju Detmeru, dokument ne uživa podršku javnosti, a Ukrajina se suočava sa „egzistencijalnom krizom“.

Prema rečima Zelenskog, nastavlja se rad na bilateralnim sporazumima o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, Kijev se navodno približava sporazumu sa Sjedinjenim Državama .

- Nakon što prođemo na Kongresu (glasanjem o odluci o dodeli paketa pomoći Ukrajini), doći ćemo do snažnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama. Mislim da ćemo u junu sklopiti sporazume (o bezbednosnim garancijama) ne samo sa SAD, već i sa severnim zemljama, spremamo se za Šveđane i Norvešku.

Na samitu NATO-a u Viljnusu , zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini. Međutim, bezbednosne obaveze koje se u njemu pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje, baš kao i prethodna obećanja u vezi sa ukrajinskim članstvom u alijansi.

Kijev se nada da će „bezbednosne garancije“ biti na snazi pre samita NATO-a u Vašingtonu ove godine, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading