Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Taktički napredak Rusije sada je svakodnevni i odražava novi tempo na bojnom polju od pada industrijskog grada Avdiivka u februaru.

Dobici su generalno skromni – od nekoliko stotina metara teritorije do možda najviše jednog kilometra – ali se obično dešavaju na nekoliko lokacija odjednom, prenosi Chanel3000.

U međuvremenu, gubitke Ukrajine prate kritike uticajnih vojnih blogera i analitičara zvaničnih ažuriranja na bojnom polju oružanih snaga.

Jedan od glavnih napora Rusije je u regionu Donjecka. Ukrajinska grupa za praćenje DeepState, koja ažurira dnevne promene pozicija na liniji fronta, pokazuje ruske snage kako napreduju na osam različitih lokacija duž 20-25 km linije fronta u jednom periodu od 24 sata.

Vojni blogeri sa obe strane izvestili su da su ruske snage prešle vodeni tok i preuzele kontrolu nad naseljima Semenivka i Berdiči – što je načelnik ukrajinske vojske Oleksandar Sirski potvrdio u objavi na Telegramu u nedelju. Rusija je rasporedila do četiri brigade u ofanzivnim operacijama u toj oblasti, rekao je Sirski.

Nekoliko kilometara severnije, Soloviove je sada takođe u ruskim rukama, a malo naselje Keramik bar delimično takođe.

„Povlačenje u Donjecku operativnu zonu se nastavlja“, napisao je ukrajinski vojni bloger Mirošnjikov.

Nešto južnije, ruske snage takođe napreduju u industrijskom gradu Krasnohorivka, ulazeći sa juga i istoka.

Prijavljene su žestoke borbe oko velike gradske fabrike cigala. Jedan ruski vojni bloger je pisao o značaju bitke: „Oslobođenje postrojenja bi zapravo značilo pad utvrđenja Krasnohorivka, pošto su severne periferije naselja privatne zgrade, koje će biti preteško braniti ako se biljka je izgubljena."

Na drugim mestima, oko 180 km (112 milja) severno, ruske snage su takođe postigle svoje prve uspehe za skoro tri meseca duž tog dela linije fronta koji seče u oblast Harkova.

Portparol ukrajinske vojske je opisao da su ruske snage tamo postale „značajno aktivnije“ tokom proteklog dana, dok je DeepState procenjivao napredovanje Rusije od jednog do dva kilometra ka selu Kislivka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading