Preživele žrtve logora, Jasenovac 1999. godina
EPA/ANTONIO BAT
Preživele žrtve logora, Jasenovac 1999. godina

EPA/ANTONIO BAT

Preživele žrtve logora, Jasenovac 1999. godina, Foto: EPA/ANTONIO BAT

"U Vukovaru se ZDS koristi kao deo heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite delove vaše istorije", rekao je Mor za Hinu.

Dan nakon što je odao poštu jasenovačkim žrtvama, Mor je rekao da Hrvatska mora nešto da učini s tim u vezi.

"Nisam advokat, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Nemačka i Austrija dobri primeri", jasan je Mor.

Poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta, Mor kaže da i deo hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorifikuje ustaše, njihovog poglavnika Antu Pavelića i ustaški poklič "za dom spremni".

Zagreb, Hrvatska

EPA/ANTONIO BAT

Zagreb, Hrvatska, Foto: EPA/ANTONIO BAT

"Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi istorijskim činjenicama i svedočanstvima preživelih", precizirao je izraelski diplomata.

Potrebno je više od snimanja filmova

Povodom objavljivanja različitog broja stradalih u Jasenovcu u Hrvatskoj i Srbijo, Mor kaže da to štetno i da treba otvoriti arhive u obe države da bi stručnjaci obvili svojposao i dođu do situacije koju će prihvatiti obe strane.

Smatra da isto načelo treba primeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu kojeg Hrvati smatraju svecem, a Srbi saradnikom ustaškog režima.

Mor kaže da i Hrvati i Srbi imaju pravo da žale za svojim žrtvama, ali i da se različiti pogledi na iste događaje u prošlosti moraju prevladati dijalogom.

"Ako želite da živite u miru, morate učiniti više nego proizvoditi filmove, morate razgovarati", rekao je Mor.