NA KOSOVU SU BOŽIĆI NAJLEPŠI Cakana o proslavi Božića i praznicima: Boli me što nisam sa majkom!
Alo

Poznata pevačica izvorne narodne muzike Dragica Radosavljević Cakana, koja veoma drži do tradicije i običaja, posebno se raduje Božiću, koji je najlepše proslavljala u rodnom Leposaviću na Kosovu i Metohiji, gde joj i danas živi majka. Iako ove godine nije uspela da se organizuje da bi ovaj svetli dan dočekala na Kosmetu, ona se u razgovoru za gorepomenuti portal priseća kako je Božićno slavlje u detinjstvu bilo nešto najlepše i najdragocenije.

Na Kosovu sam bila pre nekoliko dana, ne prođe godina, a da ne odem u Leposavić majku da vidim. Dođe i moja sestra iz Podgorice i zet, svi smo zajedno ranije dočekivali Božić. Nema ničeg lepšeg od toga. Baš na dan Božića nisam mogla da odem. Nemoguće je zaboraviti moje Kosovo, tu sam provela detinjstvo i doživela veliku sreću. Sećam se svakog detalja tih praznovanja kad sam bila dete. Odlazili smo kod bake, u to vreme cela jedna velika soba bila je u slami! Tu pijučemo, tražimo suve šljive, orahe, borovnice. U to vreme nije bilo badema i indijskih oraha, ali, pravo da vam kažem, nisu mi ni nedostajali. U godinama mog detinjstva pokloni su bili šta se imalo, pletene čarape, kape, šalovi... Ko šta nađe, pa se onda zamenimo, vidimo šta kome odgovara. Obavezno je bilo da se omrsimo slaninom, čvarcima, suvim mesom, prasencetom... To su meni stvari koje se ne zaboravljaju - priča Cakana i otkriva kako ove godine dočekuje najradosniji praznik u svom domu:

U mojoj kući u Sremčici Božić se slavi kao i u većini domova. Unosimo badnjak, slamu, celu kuću okitimo badnjacima. Naložimo kamin, pa, što bi se reklo, malo džaramo i govorimo: "Koliko varnica, toliko parica!" Bude to lepa i velika vatra, porodica na okupu, pregršt hrane. Naravno, pravim česnicu, tu je i meso, čorba, ruska salata, od poslastica na meniju budu kolači i oblande. To je ona prava tradicionalna hrana koja se u srpskim kućama sprema, poštovanje tradicije mi je veoma važno. Čeka me dva dana posla, ali, uz organizaciju i dobar plan, sve sama postignem. Ćerka, nažalost, neće doći, unučići će biti, Nešina ćerka, veliki broj komšija, koje dolaze tek kasnije. To bude pravo veselje, svi slavimo i radujemo se našem najvećem prazniku.

POZNATI NA METI INTERNET PREVARA! Lažni Rasta, Vojaž i Nući traže pare od fanova, svi detalji obelodanjeni! (FOTO)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading