BOLNA ISTINA KOJA ĆE VAM SRUŠITI SNOVE Ovo su najtužnije balade koje je cela Jugoslavija pevala na sav glas, priče zbog kojih su one nastale razaraju i srce i dušu (VIDEO)

Jedan od najvećih bendova iz stare Jugoslavije izazivao je kontroverzna pitanja za svaku od svojih pesama, među kojima se posebno izdvaja numera "Srce" posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića, a koja je preminula od posledica konzumiranja heroina

Bijelo Dugme
Bijelo Dugme, Foto: Promo

Pesme ogoljuju dušu, reči, misli, osećanja pretočene u reči otkrivaju najintimnije stvari. Većina najlepših pesama su naslale zahvaljujući ženama, koje su bile inspiracije poznatim pevačima poput Aresana Dedića, Milana Mladenovića... a iza njih se kriju tužne istine.

"Tu noć kad si se udavala", Prljavo kazalište

Prljavo kazalište
Prljavo kazalište, Foto: Promo

Baš kao što pesma kaže "postoje neki drugi svjetovi" tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra koji je imao devojku koja je trebalo da ga čeka po povratku iz vojske. Kada se Houra vratio kući saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je njeno. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija ove pesme, jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

"Bacila je sve niz rijeku", Indeksi

Indexi i prijatelji
Indexi i prijatelji, Foto: Promo

Kultna pesma Indeksa o kojoj su svi vrlo verovatno čuli već ispričanu priču koja stoji iza nje. Govori o ljubavi Davorina Popovića i devojke iz Sarajeva koja ja zatrudnela, ali odlučila da prekine trudnoću iako je on želeo da se venčaju. Dalji navodi ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu devojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

"Srce", EKV

Bend
Bend , Foto: tumblr.com

Jedan od najvećih bendova iz stare Jugoslavije izazivao je kontroverzna pitanja za svaku od svojih pesama, među kojima se posebno izdvaja numera "Srce" posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića, a koja je preminula od posledica konzumiranja heroina.

"Ena", Haustor

Haustor
Haustor, Foto: Printscreen

Različite verzije istinitog događaja o ovoj pesmi se pojavljuju, a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović, za koju se veruje da je bila u vezi sa pevačem Haustora Darkom Rundekom, a koja mu je pomagala da se izvuče iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je reč o anonimnoj istoimenoj devojci, koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspela da mu pomogne.

"Ne daj se Ines", Arsen Dedić

Arsen Dedić
Arsen Dedić, Foto: Printscreen/YT

Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak, Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice, zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pesme. Za vreme lečenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines. Danas je ona srećno udata i ima odrasle ćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pesme.

"Usne vrele višnje", Branimir Džoni Štulić

Branimir Džoni Štulić
Branimir Džoni Štulić, Foto: Privatna arhiva

Poznat po pisanju pesama za svoje devojke, Džoni je slavnu "Usne vrele višnje" posvetio tadašnjoj "devojci Iz Hrvaca" za koju se ispostavilo da je reč o Snježani Banović, pozorišnoj rediteljki i bivšoj direktorki drame Hrvatskog narodnog pozorišta. Bili su zajedno nekoliko godina, a kada je odlučio da je pozove u Holandiju sa njim, odbila ga je rekavši da ima drugog momka. Otud i sva inspiracija za tekst i emociju proživljenu usled odbijanja.

"Ostani đubre do kraja", Riblja čorba

Roštiljijada
Roštiljijada, Foto: Miroljub Radivojević

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki Biljana Nevajda Šević bila je neko vreme u vezi sa frontmenom grupe "Riblja čorba" Borom Đorđevićem. Kada ga je jednog dana pozvala da se oproste, jer je odlučila nastaviti svoj život u Sarajevu povredila je pevača, koji je za šankom u kafiću gde su se pozdravili napisao pesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe. I za drugu veliku pesmu "Dva dinara druže" inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu "opet napravila volom".

"Selma", Bijelo dugme

Bijelo dugme
Bijelo dugme , Foto: Alo!/Rajko Ristić

Jedan od najvećih hitova sa prostora bivše republike i ujedno jedna od uvrštenih pesama u "Panoramu bosanskohercegovačke poezije" 1961. godine govori o velikoj ljubavi, Vlade Dijaka koji je voleo tada šesnaestogodišnju Selmu iz Zenice. Međutim, o toj ljubavi tada nije govorio, već je samo želeo provesti svaki trenutak u njenoj blizini, iskazujući joj ljubav na svoj način. Jednoga dana na polasku u školu u Sarajevo srela ga je na putu do železničke stanice. Ponudio joj je svoju pomoć u nošenju kofera i dobacio joj kada je sela pored razbijenog prozora kultni stih "Ne naginji se kroz prozor". Za pesmu je saznala tek 1962. godine kada je u novinama njen otac pročitao stihove, a Selmi ju je, nakon 38 godina, u jednoj emisiji otpevao Željko Bebek.

"Jelena", Bolero

Kada saznate šta se krije iza stihova "Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet…" suze će vam same poći na oči. Osnivač kultne sarajevske grupe Bolero, Miroslav Mišo Bartulica, pesmu "Jelena" napisao je o svojoj majci, koja ga je ostavila u sirotištu.

"Milena", Arsen Dedić

Arsen Dedić
Arsen Dedić, Foto: Printscreen/YT

- Bila sam muza Arsena Dedića - rekla je jednom prilikom Milena Dravić, koja je Arsena ugostila u emisiji "Obraz uz obraz", koju je vodila sa svojim suprugom Draganom Nikolićem. Kasnije su se sprijateljili, pa su snimili i duet "Pesma o novcu".

- Ganuta sam jer sam bila inspiracija Arsenu za pesmu - rekla je svojevremeno Dravićeva, a zbog "njene" pesme tih godina je i Milenino ime postalo najpopularnije ime za novorođene devojčice u Jugoslaviji.

"Danka", Toma Zdravković

Toma Zdravković
Toma Zdravković , Foto: Privatna arhiva

Toma Zdravković bio je poznat po tome što voli kafane ali i žene. Tako je imao period i kad je bio zaljubljen u preminulu voditeljku Danku Novović, kojoj je napisao i pesmu koja nosi njeno ime. Danka je često govorila o tome kako je godinama bila ljuta na Tomu.

- Bili smo prijatelji i mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju jer su sve to za mene samo prijatelji i poslovni partneri. Baš zato sam se i ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu - rekla je jednom prilikom Danka, koja je u nekom trenutku ipak oprostila Zdravkoviću, a pomirenje je palo u kafani sa prijateljima.

BONUS VIDEO:

 Koji poznati pevač pozajmljuje glas Milanu Mariću u filmu o Tomi Zdravkoviću, saznajte OVDE.

Povezane vesti